Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > To dlatego sałatka jarzynowa staje się wodnistą papką i szybciej się psuje. Wszystko przez 6 kardynalnych błędów
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.11.2023 13:33

To dlatego sałatka jarzynowa staje się wodnistą papką i szybciej się psuje. Wszystko przez 6 kardynalnych błędów

sałatka jarzynowa
YouTube/@SprintCooking

Sałatka jarzynowa gości na stołach Polaków od pokoleń. Uwielbiamy jej smak i przyrządzamy ją z różnych okazji. Jednak, co zrobić, by to tradycyjne danie nie zamieniło się w wodnistą papkę? Są na to sprawdzone sposoby. 

Sałatka, którą kochają Polacy

Sałatki jarzynowej nikomu nie trzeba przedstawiać. Charakterystyczny smak sprawia, że zajadamy się nią podczas świąt, przyjęć okolicznościowych i nawet bez okazji. Tego smaku nie da się zapomnieć. Sałatka jarzynowa pasuje do pieczywa, wędlin, czy śledzi. 

Każdy, kto zajmuje się kuchnią, ma własny patent na przyrządzenie tej tradycyjnej sałatki. Przepis bywa przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jednak, jak ustrzec się błędów, które ten przysmak zamienią w wodnistą papkę? Pamiętajmy, by nie popełniać 6 kardynalnych błędów. 

sałatka jarzynowa
Canva/DiBerticus
Kroję kapustę na plastry, układam mięso mielone i przykrywam sosem. Ten obiad jest lepszy od gołąbków

Tych błędów nie popełniaj podczas robienia sałatki jarzynowej

Pamiętajmy, żeby przed dodaniem ogórków kiszonych czy konserwowych, porządnie je odsączyć. Jeśli tego nie zrobimy, to sałatka stanie się wodnista, a tego przecież chcemy uniknąć. Ważne jest też, by tego lubianego dania nie przechowywać zbyt długo w lodówce. Dwa dni to maksimum. 

Dłuższy czas przechowywania spowoduje, że sałatka sfermentuje i nie będzie się nadawała do spożycia. Warto też uważać na cebulę, którą dodajemy do tego przysmaku. Sprawi ona, że sałatka ma zbyt ostry smak i zapach. To warzywo może zdominować smak lubianej sałatki. 

Składniki w sałatce jarzynowej mają znaczenie

Bardzo istotne są proporcje, dlatego do odmierzania składników używajcie szklanki. Z jej pomocą dodacie odpowiednią ilość marchewki, groszku, jabłek, czy jajek. Natomiast moment dodania majonezu też jest ważny. Najlepiej, żeby trafił do sałatki jarzynowej przed samym podaniem na stół. 

Pamiętajmy też, by składników nie kroić zbyt drobno. Sałatka zamieni się w papkę i nie będzie zbyt apetyczna. Jedynie ogórka możemy posiekać drobniej, bo tak pokrojony będzie bardziej apetyczny. Warto te zasady wprowadzić w życie. Dzięki nim sałatka jarzynowa będzie smakowała znakomicie. Pisaliśmy o dodatku, który podkręci smak sałatki jarzynowej. Informowaliśmy o błędzie, który rujnuje smak sałatki jarzynowej. 

krojenie jajek
Canva/Little Elefant

Źródło: kobieta.interia.pl