Smakosze.pl

YouTube/@ashfa6

Smażę tę rybę w każdy piątek. Mąż i dzieci zajadają aż się uszy trzęsą, mój sekret to panierka

22 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy szukacie przepisu na obiad w piątek? Jeśli tak, to polecamy rybę w roli głównej. Panierka, w jakiej ją przyrządzicie sprawi, że to pyszne danie obiadowe zniknie w mgnieniu oka. Ryba w tej panierce jest prawdziwym kulinarnym hitem. 

Ryba, czyli obiad w piątek

Zwykle w piątek jadamy ryby. Jednak warto je jeść nawet kilka razy w tygodniu. Są doskonałym źródłem białka i zastąpią z powodzenie mięso drobiowe. Ryby dostarczą nam kwasów omega-3 oraz witamin takich jak: A, D, E i B.

Jak podać rybę podczas piątkowego obiadu? Ja zawsze przyrządzam ją w pysznej chrupiącej panierce. Jej smak sprawia, że mąż i dzieci zajadają się tą potrawą. Nie ma się co dziwić, bo ryba w panierce jest naprawdę pyszna. 

ryba
 YouTube/@ashfa6
Kuchenne Rewolucje

Takich Kuchennych Rewolucji jeszcze nie było. Widzowie nie kryli łez. „Najlepszy odcinek jaki oglądałam”

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić rybę w panierce?

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza
  • 6 ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • jajko
  • łyżka musztardy lub sosu musztardowego
  • szklanka majonezu
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 limonki

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do nich sól, pieprz i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut. Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąki i mieszamy. Na talerz wbijamy jajko i rozmącamy.

Dodajemy sos musztardowy do jajka. Ziemniaki odciskamy i przekładamy do miski. Rybę obtaczamy w mące, zanurzamy w jajku i obtaczamy w startych ziemniakach. Smażymy na gorącym oleju na złoty kolor.

Sos do ryby w panierce, czyli jest pysznie

Teraz przygotowujemy sos z majonezu, posiekanego czosnku i soku z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Usmażoną rybę podajemy z sosem i pieczywem. Chrupiące ziemniaczana panierka, sos z czosnku i limonki sprawią, że ten obiad w piątek będzie niezwykle pyszny.

Tę rybę możesz podawać też z frytkami i sezonowymi surówkami. Pasuje do niej kapusta kiszona lub sałatka z pora. Ten obiad na piątek będzie smakował całej rodzinie. U mnie w domu ta ryba znika w mgnieniu oka z talerza. Jest tak pyszna dzięki ziemniaczanej panierce. Pisaliśmy o innym przepisie na rybę w panierce. Informowaliśmy o niedrogiej i bardzo zdrowej rybie. 

ryba
 YouTube/@ashfa6
Co zrobić z czerstwym chlebem?

U mnie w domu nie wyrzuca się czerstwego chleba. Zalewam go mlekiem, ubijam widelcem i robię cudowny obiad

CZYTAJ DALEJ
smażone pomidory

Pokrój pomidory na plastry i obsyp mąką. Gdy zobaczysz efekt, przetrzesz oczy ze zdumienia

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >