Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smażę tę rybę w każdy piątek. Mąż i dzieci zajadają aż się uszy trzęsą, mój sekret to panierka
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 22.09.2023 11:37

Smażę tę rybę w każdy piątek. Mąż i dzieci zajadają aż się uszy trzęsą, mój sekret to panierka

obiad na piątek
YouTube/@ashfa6

Czy szukacie przepisu na obiad w piątek? Jeśli tak, to polecamy rybę w roli głównej. Panierka, w jakiej ją przyrządzicie sprawi, że to pyszne danie obiadowe zniknie w mgnieniu oka. Ryba w tej panierce jest prawdziwym kulinarnym hitem. 

Ryba, czyli obiad w piątek

Zwykle w piątek jadamy ryby. Jednak warto je jeść nawet kilka razy w tygodniu. Są doskonałym źródłem białka i zastąpią z powodzenie mięso drobiowe. Ryby dostarczą nam kwasów omega-3 oraz witamin takich jak: A, D, E i B.

Jak podać rybę podczas piątkowego obiadu? Ja zawsze przyrządzam ją w pysznej chrupiącej panierce. Jej smak sprawia, że mąż i dzieci zajadają się tą potrawą. Nie ma się co dziwić, bo ryba w panierce jest naprawdę pyszna. 

ryba
 YouTube/@ashfa6
Takich Kuchennych Rewolucji jeszcze nie było. Widzowie nie kryli łez. „Najlepszy odcinek jaki oglądałam”

Jak zrobić rybę w panierce?

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza
  • 6 ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • jajko
  • łyżka musztardy lub sosu musztardowego
  • szklanka majonezu
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 limonki

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do nich sól, pieprz i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut. Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąki i mieszamy. Na talerz wbijamy jajko i rozmącamy.

Dodajemy sos musztardowy do jajka. Ziemniaki odciskamy i przekładamy do miski. Rybę obtaczamy w mące, zanurzamy w jajku i obtaczamy w startych ziemniakach. Smażymy na gorącym oleju na złoty kolor.

Sos do ryby w panierce, czyli jest pysznie

Teraz przygotowujemy sos z majonezu, posiekanego czosnku i soku z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Usmażoną rybę podajemy z sosem i pieczywem. Chrupiące ziemniaczana panierka, sos z czosnku i limonki sprawią, że ten obiad w piątek będzie niezwykle pyszny.

Tę rybę możesz podawać też z frytkami i sezonowymi surówkami. Pasuje do niej kapusta kiszona lub sałatka z pora. Ten obiad na piątek będzie smakował całej rodzinie. U mnie w domu ta ryba znika w mgnieniu oka z talerza. Jest tak pyszna dzięki ziemniaczanej panierce. Pisaliśmy o innym przepisie na rybę w panierce. Informowaliśmy o niedrogiej i bardzo zdrowej rybie. 

ryba
 YouTube/@ashfa6