Jak usuwać robaki z czereśni? Potrzebujesz jedynie wody
Na straganach pojawiły się pierwsze czereśnie. Uwielbiamy te owoce, choć apetyt trochę odchodzi, gdy trafi się na robaka. A wiecie, jak usuwać robaki z czereśni? Do pozbycia się ich potrzebujecie jedynie wody i 30 minut. Ten sposób naprawdę działa.
Czereśnie to jedne z pierwszych, wiosennych owoców. Są bardzo smaczne i zdrowe. Działają odkwaszająco na organizm i regulują pracę układu pokarmowego. Zawierają też dużo jodu, potasu, fosforu, wapnia i żelaza, a także są zasobne w witaminy A, C i z grupy B. Mają właściwości przeciwutleniające i oczyszczające. Dobrze wpływają na układ krwionośny i moczowy.
Owoce te lubimy nie tylko my, smakują też robakom. Często można natrafić w nich na larwy muchówki nasionnicy trześniówki. Nie jest to zbyt miłe doświadczenie i często po takim spotkaniu mamy obrzydzenie do jedzenia czereśni. Jednak jest prosty sposób na to, by pozbyć się robaków z dojrzałych owoców.
Jak pozbyć się robaków z czereśni?
Sposób na usunięcie robaków z czereśni jest bardzo prosty. Owoce wystarczy wsypać do miski i zalać zimną wodą. Po 30-60 minutach znajdujące się w nich larwy, zaczną się dusić i wychodzić z owoców w poszukiwaniu tlenu.
Po tym czasie na dnie naczynia można będzie zauważyć martwe larwy. Owoce wystarczy wyjąć sitkiem lub łyżką cedzakową i przepłukać wodą. Nie trzeba, więc będzie wyrzucać wszystkich owoców, bo te oczyszczone z robaków bez problemu można jeść.
Co zrobić z czereśni?
Czereśnie, podobnie jak inne owoce, najwartościowsze są, gdy jemy je bez obróbki termicznej. Wtedy zachowują najwięcej cennych składników.
Jednak owoce te stanowią też doskonały dodatek do ciast i deserów, a także do sałatek i sals. Można z nich również robić dżemy, konfitury i kompoty. Doskonale smakują czereśnie suszone i kandyzowane.
Polecamy też przepis na ciasto z czereśniami , a także recepturę na pierogi z czereśniami .
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Podkarpackie jarskie gołąbki z ziemniakami i kaszą. Nikt im się nie oprze
-
Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, które nie opada? Pamiętaj o 1 detalu
Źródło: poradnikogrodniczy, poradyherrbaty