Smakosze.pl Porady Jak usuwać robaki z czereśni? Potrzebujesz jedynie wody
canva/Image Professionals GmbH

Jak usuwać robaki z czereśni? Potrzebujesz jedynie wody

13 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Na straganach pojawiły się pierwsze czereśnie. Uwielbiamy te owoce, choć apetyt trochę odchodzi, gdy trafi się na robaka. A wiecie, jak usuwać robaki z czereśni? Do pozbycia się ich potrzebujecie jedynie wody i 30 minut. Ten sposób naprawdę działa.

Czereśnie to jedne z pierwszych, wiosennych owoców. Są bardzo smaczne i zdrowe. Działają odkwaszająco na organizm i regulują pracę układu pokarmowego. Zawierają też dużo jodu, potasu, fosforu, wapnia i żelaza, a także są zasobne w witaminy A, C i z grupy B. Mają właściwości przeciwutleniające i oczyszczające. Dobrze wpływają na układ krwionośny i moczowy.

Owoce te lubimy nie tylko my, smakują też robakom. Często można natrafić w nich na larwy muchówki nasionnicy trześniówki. Nie jest to zbyt miłe doświadczenie i często po takim spotkaniu mamy obrzydzenie do jedzenia czereśni. Jednak jest prosty sposób na to, by pozbyć się robaków z dojrzałych owoców.

Jak pozbyć się robaków z czereśni?

Sposób na usunięcie robaków z czereśni jest bardzo prosty. Owoce wystarczy wsypać do miski i zalać zimną wodą. Po 30-60 minutach znajdujące się w nich larwy, zaczną się dusić i wychodzić z owoców w poszukiwaniu tlenu.

Po tym czasie na dnie naczynia można będzie zauważyć martwe larwy. Owoce wystarczy wyjąć sitkiem lub łyżką cedzakową i przepłukać wodą. Nie trzeba, więc będzie wyrzucać wszystkich owoców, bo te oczyszczone z robaków bez problemu można jeść.

Co zrobić z czereśni?

Czereśnie, podobnie jak inne owoce, najwartościowsze są, gdy jemy je bez obróbki termicznej. Wtedy zachowują najwięcej cennych składników.

Jednak owoce te stanowią też doskonały dodatek do ciast i deserów, a także do sałatek i sals. Można z nich również robić dżemy, konfitury i kompoty. Doskonale smakują czereśnie suszone i kandyzowane.

Polecamy też przepis na ciasto z czereśniami , a także recepturę na pierogi z czereśniami .

czereśnie
czereśnie

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poradnikogrodniczy, poradyherrbaty

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy