Smakosze.pl
Czy można jeść zakalec? Pora rozwiać wszelkie wątpliwości

canva/Dar1930

Czy można jeść zakalec? Pora rozwiać wszelkie wątpliwości

13 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Czy można jeść zakalec? Twardy, zbrylony fragment ciasta nie wygląda apetycznie. Jest niedopieczony, wilgotny i wyraźnie wyróżnia się od wypieczonego, puszystego placka. Czy coś się stanie, jeśli zjemy kawałek ciasta z zakalcem? Czy musimy wyrzucić ciasto z zakalcem?

Zakalec to prawdziwa zmora każdego miłośnika wypieków. Możemy się bardzo starać i przygotować ciasto najlepiej, jak umiemy, a po upieczeniu może okazać się, że znajdziemy w nim fragmenty niedopieczonego ciasta.

Pieczony kurczak

Delikatny i lekki fit przepis na pieczonego kurczaka. Zdrowo i smacznie

CZYTAJ DALEJ

Zakalec jest niczym innym, jak zbrylonymi, twardymi kawałkami ciasta, które nie jest dopieczone. Zakalec może powstać w każdym rodzaju wypieku i wygląda mało apetycznie. Czy ciasto z zakalcem musimy wyrzucić, czy możemy je zjeść?

Możemy skutecznie zminimalizować powstawanie zakalca poprzez delikatne mieszanie ciasta, trzymanie się przepisu i zachowanie odpowiednich proporcji składników. Pamiętajmy również, aby nie otwierać drzwi piekarnika podczas pieczenia. Nagła zmiana temperatury spowoduje opadnięcie, popękanie ciasta lub właśnie zakalec.

Czy można jeść zakalec?

Zakalec możemy jeść, jednak w małych ilościach, ponieważ jest ciężkostrawny i może powodować wzdęcia, ból żołądka i uczucie ciężkości.

Niedopieczonego ciasta powinny wystrzegać się jednak osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, ponieważ może zaostrzyć nieprzyjemne objawy.

Jak powstaje zakalec?

Zakalec może powstać, kiedy mieszamy masę na ciasto w różne strony lub zbyt energicznie, a także, kiedy wykorzystujemy zamienniki produktów, które są w przepisie, np. zamienniki jajek, masła, inny rodzaj mąki.

Zakalec może powstać również, gdy zbyt często otwieramy piekarnik podczas pieczenia, aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe. Sprawdzajmy więc nasze wypieki dopiero po upływie określonego czasu i nie narażajmy placka na gwałtowne spadki temperatury.

Przygotowywanie ciasta

Źródło zdjęcia: canva/ princessdlaf

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Obłędnie soczyste kotlety z piersi kurczaka. Wychodzą bosko dzięki 1 sztuczce

  • Podkarpackie jarskie gołąbki z ziemniakami i kaszą. Nikt im się nie oprze

  • Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, które nie opada? Pamiętaj o 1 detalu

Źródło: poradypanidomu.pl, haps.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >