Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Czy można jeść zakalec? Pora rozwiać wszelkie wątpliwości
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.05.2022 17:24

Czy można jeść zakalec? Pora rozwiać wszelkie wątpliwości

Czy można jeść zakalec? Pora rozwiać wszelkie wątpliwości
canva/Dar1930

Czy można jeść zakalec? Twardy, zbrylony fragment ciasta nie wygląda apetycznie. Jest niedopieczony, wilgotny i wyraźnie wyróżnia się od wypieczonego, puszystego placka. Czy coś się stanie, jeśli zjemy kawałek ciasta z zakalcem? Czy musimy wyrzucić ciasto z zakalcem?

Zakalec to prawdziwa zmora każdego miłośnika wypieków. Możemy się bardzo starać i przygotować ciasto najlepiej, jak umiemy, a po upieczeniu może okazać się, że znajdziemy w nim fragmenty niedopieczonego ciasta.

Zakalec jest niczym innym, jak zbrylonymi, twardymi kawałkami ciasta, które nie jest dopieczone. Zakalec może powstać w każdym rodzaju wypieku i wygląda mało apetycznie. Czy ciasto z zakalcem musimy wyrzucić, czy możemy je zjeść?

Możemy skutecznie zminimalizować powstawanie zakalca poprzez delikatne mieszanie ciasta, trzymanie się przepisu i zachowanie odpowiednich proporcji składników. Pamiętajmy również, aby nie otwierać drzwi piekarnika podczas pieczenia. Nagła zmiana temperatury spowoduje opadnięcie, popękanie ciasta lub właśnie zakalec.

Czy można jeść zakalec?

Zakalec możemy jeść, jednak w małych ilościach, ponieważ jest ciężkostrawny i może powodować wzdęcia, ból żołądka i uczucie ciężkości.

Niedopieczonego ciasta powinny wystrzegać się jednak osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, ponieważ może zaostrzyć nieprzyjemne objawy.

Jak powstaje zakalec?

Zakalec może powstać, kiedy mieszamy masę na ciasto w różne strony lub zbyt energicznie, a także, kiedy wykorzystujemy zamienniki produktów, które są w przepisie, np. zamienniki jajek, masła, inny rodzaj mąki.

Zakalec może powstać również, gdy zbyt często otwieramy piekarnik podczas pieczenia, aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe. Sprawdzajmy więc nasze wypieki dopiero po upływie określonego czasu i nie narażajmy placka na gwałtowne spadki temperatury.

Przygotowywanie ciasta

Źródło zdjęcia: canva/ princessdlaf Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poradypanidomu.pl, haps.pl