Smakosze.pl Produkty Jak wybrać w sklepie najlepsze mięso? Wystarczy 1 rzut oka
canva/compuinfoto

Jak wybrać w sklepie najlepsze mięso? Wystarczy 1 rzut oka

30 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zastanawiasz się, jak wybrać w sklepie najlepsze mięso, które będzie jędrne, świeże i pyszne? Świeżość mięsa zdradza jego kolor. Przy zakupie produktu zawsze zwracaj więc uwagę na jego barwę. Jak wygląda świeże mięso i jak odróżnić je od starego produktu?

Kupowanie mięsa nie jest trudne, wystarczy, że będziemy zwracać uwagę na kilka ważnych szczegółów, w tym przede wszystkim na kolor. Niezależnie od tego, czy mięso kupujemy w markecie, czy w sklepie mięsnym, musimy dokładnie je obejrzeć.

W markecie zawsze zwracaj uwagę na datę ważności. Unikaj kupowania produktów, których data spożycia kończy się w dniu zakupów- takie mięso już nie będzie świeże. Produkty mięsne, które kupowane są z niewiadomych źródeł w znacznie niższej cenie, najprawdopodobniej nie są przebadane, a ich świeżość również pozostawia wiele do życzenia.

Oprósz mięsa jedzmy również ryby, które są lżejsze i zdrowe. Niestety rybie mięso nie pachnie najlepiej, a po smażeniu długo jeszcze w kuchni unosi się intensywny zapach, jest jednak na to sposób. Dowiedz się, jak pozbyć się mocnego zapachu ryby .

Zawsze zwracaj uwagę na kolor mięsa

Niezależnie od tego, czy kupujesz mięso w sklepie mięsnym, czy w markecie, zawsze zwracaj uwagę na jego kolor. To właśnie barwa świeżych produktów jest najlepszym wyznacznikiem świeżości.

Jeśli mięso ma intensywny, świeży kolor i ogólnie wygląda apetycznie, to znaczy, że jest możesz je kupić. Mięso, które miejscami jest blade, szarawe lub nawet pojawia się na nim lekki nalot jest stare i nie nadaje się do jedzenia.

Jak jeszcze rozpoznać świeże mięso?

Jeśli wybierasz mięso pakowane w markecie, rzeczą, która również powinna zniechęcić Cię do kupna produktu, jest pojawienie się rosy na pudełku od wewnątrz. Skraplająca się woda oznacza, że w mięsie rozpoczęły się już procesy gnilne.

Świeże mięso, niezależnie od rodzaju, jest praktycznie pozbawione zapachu i ma jędrną, sprężystą i zwartą strukturę. Jeśli mięso po otworzeniu opakowania będzie miało ostry, kwaśny lub nieprzyjemny zapach, wyrzuć je lub zwróć je do sklepu.

Kilka rodzajów świeżego mięsa na desce

Źródło zdjęcia: canva/ Ferumov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: szefsmaku.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy