Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne ogórki po królewsku na zimę z dodatkiem miodu

Pyszne ogórki po królewsku na zimę z dodatkiem miodu

Pyszne ogórki po królewsku na zimę z dodatkiem miodu
canva/PhotoMIX-Company, Pixabay

Ogórki królewskie są pyszną słodko-kwaśną odsłoną lekkiego i orzeźwiającego warzywa. Zalewa z czterech składników — miodu, cukru, octu i wody — pozwoli wam stworzyć niezapomniany w smaku specjał, którym raczyć się będziecie mogli aż do zimy. Przygotowanie jest bardzo proste. Z naszymi wskazówkami na pewno sobie poradzicie.

Ogórki gruntowane są smacznym warzywem, które można poddać kiszeniu lub zamarynować. Prosta kompozycja z wody, octu spirytusowego, cukru i miodu pozwoli wam przemienić delikatne w smaku warzywo w wyrazisty rarytas, któremu nikt się nie oprze. Spróbujecie?

Przepis na wyborne ogórki po królewsku

Proporcje produktów dobrano tak, by przygotować 5 słoików wyrobu.

Składniki:

  • 2,5 kg średniej wielkości ogórków gruntowych

  • 5 ząbków czosnku

  • 5 dużych baldachów kopru

  • 2,5 łyżeczki białej gorczycy

  • 2 płaskie łyżki soli

Zalewa:

  • 2 szklanki wody

  • 2 szklanki cukru

  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%

  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Ogórki zalewamy wodą i moczymy przez 2-3 godziny. Zabieg ten ma na celu nadanie im jędrności i nie jest konieczny. Warzywa osuszamy i obieramy. Kroimy je w plasterki i solimy. Mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie puszczą sok. Usuwamy go.

Wodę, cukier i ocet umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Mieszamy, by rozpuścić cukier. Gdy zalewa nieco ostygnie, uzupełniamy ją o miód. Pozostawiamy płyn do całkowitego ochłodzenia.

W każdym z pięciu słoików o pojemności 500 ml umieszczamy jeden baldachu kopru, obrany ząbek czosnku oraz pół łyżeczki ziaren gorczycy. Następnie umieszczamy ogórki — po równo do każdego naczynia.

Zalewamy warzywa z przyprawami przygotowanym płynem z octem, tak by całkowicie je pokrył. Słoiki zakręcamy i umieszczamy je w ganku wyścielonym ścierką. Wlewamy wodę w ilości 3/4 wysokości naczyń.

Podgrzewamy przetwory około 5 minut. Słoiki z ogórkami po królewsku wyjmujemy z garnka i ustawiamy do góry dnem na suchej ścierce. Możemy je też zapasteryzować w piekarniku. Gdy ostygną, przenosimy je w chłodne, zacienione miejsce.

Ogórki można obrać, pokroić i zalać marynatą - będą pyszne
Ogórki można obrać, pokroić i zalać marynatą - będą pyszne

Źródło zdjęcia: canva/Kleykov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje