Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Dlaczego warto posolić arbuza? Trick zachwyci każdego

Dlaczego warto posolić arbuza? Trick zachwyci każdego

Dlaczego warto posolić arbuza?
canva/Joshua Resnick

Arbuz jest smakowitym, pełnym orzeźwiającego soku owocem. Idealnie sprawdzi się jako przekąska w ciepły dzień. Słodycz w nim zawartą doskonale podkreśli szczypta soli. Nieoczywisty dodatek sprawi, że owoc posmakuje wam jeszcze bardziej. Spróbujcie koniecznie.

Arbuz obfituje w wiele cennych składników m.in. witaminy A i C, wapń, żelazo, potas czy magnez. Zawiera też likopen. Związek ten ma właściwości antyoksydacyjne i jest cenny w profilaktyce wielu chorób. Niezwykle wartościowa jest też zdolność do orzeźwiania i schładzania organizmu od wewnątrz.

Sezon na arbuzy rozpoczyna się w czerwcu. Warto zawczasu dowiedzieć się jak wybrać smakowite okazy, rozwikłać zagadkę dotyczącą jedzenia pestek owocu i zapoznać się z prostymi sposobami podania tego słodkiego rarytasu. Będzie niezastąpiony, gdy temperatury za oknem wzrosną.

Sól podkręci słodycz arbuza

Z pozoru nieoczywisty dodatek znacznie podnosi walory smakowe egzotycznego owocu. To właśnie dlatego arbuz podany w sałatce z serem typu feta jest niesamowicie pyszny. Popularna przyprawa ma bowiem zdolność wydobywania z produktów ich naturalnego wachlarza smaków.

Nie jest wcale konieczne intensywne solenie. Już odrobina dodatku sprawi, że arbuz będzie bardziej słodki. Stanie się też jeszcze bardziej soczysty w odbiorze, co w sytuacji, gdy sięgamy po niego w upalny dzień, będzie sporą zaletą.

Arbuz ochłodzi was w upalny dzień

Oprócz gaszenia pragnienia, owoc może nas przyjemnie schłodzić. Wystarczy, że umieścimy kawałki arbuza w lodówce na pół godziny, a następnie zblendujemy je wraz z kostkami lodu. Zimny koktajl warto uzupełnić o truskawki czy gruszkę. Będzie jeszcze smaczniejszy.

Nic nie stoi też na przeszkodzie, by podać arbuza w formie lodów. Zmiksowany miąższ owocu miesza się z sokiem z limonki oraz słodkim syropem z podgrzanego z wodą miodu. Na dwie szklanki kostek arbuza wystarczy sok z połowy zielonego owocu, 2 łyżki nektaru i zaledwie ćwierć szklanki wody.

Limonka doskonale komponuje się z arbuzem
Limonka doskonale komponuje się z arbuzem

Źródło zdjęcia: canva/alejandrophotography

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieceinspiracje, garneczki