Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis Karola Okrasy na ciasto na pierogi. Niebywałe, w czym tkwi jego sekret

Przepis Karola Okrasy na ciasto na pierogi. Niebywałe, w czym tkwi jego sekret

Przepis Karola Okrasy na ciasto na pierogi
canva/ma-k; TRICOLORS/East News

Pierogi są jednym z często goszczących na naszych talerzach rarytasów. Karol Okrasa zdradził jak przyrządza ciasto na ten specjał. Dzięki długiemu wyrabianiu masy, przygotowanie delikatnych i nierozpadających się pierogów jest bardzo proste. Sprawdźcie koniecznie jego recepturę.

Ciasto na pierogi powinno być elastyczne. W klasycznej odsłonie nie używa się jajek. O tym, dlaczego są one zbędne, już wcześniej pisaliśmy. Proponowaliśmy wam też sprawdzoną babciną recepturę do przyrządzenia masy wykorzystującą zaledwie cztery produkty. Karol Okrasa również stawia na prostotę, a jego sposób jest niezawodny. Spróbujecie?

Przepis na idealne ciasto na pierogi według Karola Okrasy

Składniki:

  • 500 g mąki

  • 250 ml wody

  • 70 ml mleko

  • 30 g masła

Przygotowanie:

Mleko i masło doprowadzamy do temperatury pokojowej. Masło roztapiamy w rondelku. Podgrzewamy je na niewielkim ogniu, nie dopuszczając, by się przypaliło. Mąkę przesiewamy do dużej miski.

Stopniowo wlewamy do niej mleko oraz wodę, cały czas mieszając. Całość łączymy z ostudzonym masłem. Wyrabiamy ciasto, a gdy zacznie stanowić zwarta jednolitą kulę, przenosimy je na oprószoną mąką stolnicę.

Zagniatamy tak długo, aż przestanie lepić się do dłoni je naprawdę długo. Proces ten może trwać nawet 30 minut. Gotową masę rozwałkowujemy i wykrawamy z niej krążki. Wypełniamy je ulubionym farszem i sklejamy.

Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną. Smacznego.

Proste ciasto na pierogi Okrasy jest niezawodne
Proste ciasto na pierogi Okrasy jest niezawodne

Źródło zdjęcia: canva/-slav-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps