Jak wyczyścić lodówkę domowymi metodami?
Czyszczenie lodówki nigdy nie jest przyjemnym zajęciem, lecz czasem trzeba się za nie zabrać. Jednym z najlepszych sposobów na lodówkę lśniącą czystością, jest wymycie jej domowym środkiem z 3 produktów. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie wody, sody oczyszczonej i mydła. Niżej wyjaśniamy wszystko krok po kroku.
Czysta lodówka jest jedną z podstaw dobrze zarządzanej kuchni. Bałagan w jej wnętrzu, plamy, zacieki i nieprzyjemny zapach nie tylko negatywnie wpływają na zdrowie, lecz również mogą doprowadzić do spowolnienia gotowania.
Aby uchronić się przed nieprzyjemnościami, polecamy regularnie i dokładnie sprzątać ją od środka. W tym celu zdradzamy dzisiaj, jak sporządzić prosty środek do jej czyszczenia, który przygotujesz z podstawowych produktów.
Wygodne i łatwe czyszczenie lodówki
Zanim zabierzesz się za sprzątanie, upewnij się, że urządzenie jest odłączone od prądu, a następnie wyciągnij z jej wnętrza wszystkie produkty, półki i szuflady. Teraz konieczne jest zrobienie płynu do mycia.
W misce połącz ze sobą 1 litr ciepłej, lecz nie gorącej wody, 2 łyżki mydła lub płynu do naczyń oraz 2 łyżki sody oczyszczonej . Gdy soda rozpuści się w płynie, zamocz w nim gąbkę lub miękką ściereczkę.
Następnie, zaczynając od góry, dokładnie wytrzyj wszystkie powierzchnie gąbką lub ścierką nasączoną płynem. Potem jeszcze raz, tym razem suchym ręcznikiem papierowym, przejedź po wnętrzu urządzenia.
Sposób na nieprzyjemny zapach z lodówki
Po uprzątnięciu dalej unosi się z niej specyficzny zapach zleżałego jedzenia? Nie masz się czym przejmować i wystarczy, że skorzystasz z pomocy sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia.
W zależności, który masz pod ręką, wsyp 3 łyżki proszku na płaski spodek u postaw go na środkowej półce lodówki. Ich właściwości pochłaniające zapach i wilgoć sprawią, że zapach szybko zniknie.
Żeby zachować największą skuteczność pochłaniacza zapachów, upewnij się, że zawartość spodka jest świeża. W tym celu należy wymieniać ją przynajmniej raz na dwa tygodnie - inaczej aromat nie zostanie wchłonięty.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, co zrobić, żeby pierogi się nie sklejały. Ten tekst wyjawia, czego nie wkładać do mikrofalówki.
Źródło zdjęcia: canva/JackF, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak sprawdzić czy awokado jest dojrzałe? Wystarczy zerknąć w 1 miejsce
-
Jak zrobić kiszoną cebulę? Pyszne uzupełnienie sałatek i kanapek
-
Sposób na doskonałe siekane kotlety z rybą. Smakiem i aromatem przebijają schabowe
Źródło: kuchenny.com.pl; euro