Smakosze.pl Porady Co robisz z łupinami cebuli? 1 trik podbił całą sieć
canva/pixelshot

Co robisz z łupinami cebuli? 1 trik podbił całą sieć

27 października 2022

Wyrzucacie łupiny cebuli? To spory błąd, bo obierkę można wykorzystać. Wystarczy oczyścić ją i wysuszyć, by uzyskać świetny dodatek do dań. Jest bogaty w cenne składniki odżywcze i nada niezwykłego aromatu. Warto spróbować.

Cebula jest często wykorzystywana w daniach kuchni polskiej. Obierając ją, łupiny zazwyczaj po prostu wyrzucamy. Tracimy tym samym cenny produkt bogaty w kwertycynę, witaminy A, C i E oraz liczne sole mineralne m.in. żelazo, wapń, potas czy siarkę. Następnym razem zachowajmy je i zróbmy dodatek do dań.

Wiemy, jak wykorzystać łupiny cebuli

Obierki z warzywa bardzo łatwo możemy przerobić na uniwersalną przyprawę. Kilka czynności wystarczy, by cieszyć się wspomnianymi wcześniej zaletami produktu. Na początku łupiny zebrane ze świeżych cebul należy oczyścić.

W tym celu sparzymy je wrzątkiem. Po odcedzeniu osuszamy je ręcznikiem i przenosimy na wyłożoną czystym papierem do pieczenia blachę. Suszymy w piekarniku, po czym przenosimy do pojemnika blendera.

Rozdrobnione na proszek łupiny cebuli przechowujemy w szczelnym słoiku, by zachowały swój niepowtarzalny aromat i nie nabrały wilgoci, która sprzyja powstawaniu pleśni. Będą idealnym dodatkiem do marynat, zup czy sosów.

Co jeszcze można przygotować z łupiny cebuli?

Zebrane obierki można też długo namaczać we wrzątku i korzystać z właściwości uzyskanego w ten sposób naparu. Korzystne będzie zarówno spożywanie go, jak i płukanie nim włosów. Sparzone łupiny po odsączeniu można też po prostu wrzucić do przyrządzanego bulionu czy sosu — nabierze cudownego koloru.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wykorzystanie cebuli. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować z niej cenny syrop — będzie idealny w leczeniu przeziębienia. Sprawdźcie też koniecznie jak przygotować pyszną cebulę karmelizowaną . Dodać ją można np. do pierogów z kapustą i grzybami .

Wiemy, jak wykorzystać łupiny cebuli
canva/Ukka_sv

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy