Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić karmelizowana cebulę? Przepis krok po kroku

Jak zrobić karmelizowana cebulę? Przepis krok po kroku

Jak zrobić karmelizowana cebulę?
canva/bhofack2

Czy wiecie, jak zrobić karmelizowaną cebulę? Prosty i smaczny dodatek do wielu dań przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Nasza sprawdzona receptura jest niezawodna. Polecamy przygotować większą ilość przysmaku — szybko znika.

Cebula karmelizowana świetnie sprawdza się zarówno jako okrasa do pierogów, jak i urozmaicenie dań mięsnych. Można ją także dodawać do rozmaitych sosów czy dań smażonych na bazie ryżu lub makaronu. Opcji jest wiele, więc warto zrobić zapas. Spróbujecie?

Przepis na znakomitą cebulę karmelizowaną

Składniki:

  • 3-4 średnie cebule

  • 4 łyżki masła lub oleju rzepakowego

  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego

  • 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić karmelizowaną cebulę? Znamy prosty patent na dodatek do wielu dań

Cebule obieramy z łupiny, po czym kroimy je w piórka. Na patelni topimy masło lub rozgrzewamy olej. Wrzucamy warzywo i delikatnie je solimy.

Smażymy na średnim ogniu do czasu, aż zmięknie. Wtedy wlewamy ocet balsamiczny. Dodajemy też miód lub syrop klonowy. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę, mieszając.

Gdy płyn odparuje z patelni, a cebula się zrumieni, zestawimy naczynie z ognia. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem i podajemy. Możemy też szczelnie upakować cebulkę w czystym słoiku i zapasteryzować.

Na naszej stronie znajdziecie również przepisy na dania, do których karmelizowana cebula pasuje doskonale. Polecamy prosty patent na pierogi z mięsem po rosole, a także recepturę na delikatne pyzy ziemniaczane.

Wiemy, jak zrobić karmelizowaną cebulę
canva/Rome2015

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: