Jak zrobić karmelizowana cebulę? Przepis krok po kroku
Czy wiecie, jak zrobić karmelizowaną cebulę? Prosty i smaczny dodatek do wielu dań przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Nasza sprawdzona receptura jest niezawodna. Polecamy przygotować większą ilość przysmaku — szybko znika.
Cebula karmelizowana świetnie sprawdza się zarówno jako okrasa do pierogów, jak i urozmaicenie dań mięsnych. Można ją także dodawać do rozmaitych sosów czy dań smażonych na bazie ryżu lub makaronu. Opcji jest wiele, więc warto zrobić zapas. Spróbujecie?
Przepis na znakomitą cebulę karmelizowaną
Składniki:
3-4 średnie cebule
4 łyżki masła lub oleju rzepakowego
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić karmelizowaną cebulę? Znamy prosty patent na dodatek do wielu dań
Cebule obieramy z łupiny, po czym kroimy je w piórka. Na patelni topimy masło lub rozgrzewamy olej. Wrzucamy warzywo i delikatnie je solimy.
Smażymy na średnim ogniu do czasu, aż zmięknie. Wtedy wlewamy ocet balsamiczny. Dodajemy też miód lub syrop klonowy. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę, mieszając.
Gdy płyn odparuje z patelni, a cebula się zrumieni, zestawimy naczynie z ognia. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem i podajemy. Możemy też szczelnie upakować cebulkę w czystym słoiku i zapasteryzować.
Na naszej stronie znajdziecie również przepisy na dania, do których karmelizowana cebula pasuje doskonale. Polecamy prosty patent na pierogi z mięsem po rosole, a także recepturę na delikatne pyzy ziemniaczane.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Aromatyczne kotlety schabowe. Błyskawicznie znikają z talerzy
Jak zrobić puszysty mus kawowy? 1 czynność ma ogromne znaczenie
Babcia Kazia zdradza, jak zrobić doskonałe knedle ze śliwkami. Sekret tkwi w proporcjach