Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dawna receptura na syrop z cebuli nie ma sobie równych. Niezbędnik na jesienne chłody
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 16.10.2022 12:23

Dawna receptura na syrop z cebuli nie ma sobie równych. Niezbędnik na jesienne chłody

Syrop z cebuli
Canva / HeikeRau

Zbawiennie działanie syropu z cebuli znane jest nie od dziś. Jego smak i aromat nie zawsze jednak odpowiadają wszystkim potrzebującym, szczególnie jeśli mowa o dzieciach. W łatwy sposób możesz jednak zminimalizować charakterystyczny cebulowy posmak za pomocą imbiru i cytryny.

Syrop z cebuli podaje się w przypadku kaszlu i bólu gardła. Podawanie profilaktyczne łyżki stołowej dziennie wzmacnia ponadto odporność naszego organizmu. Jeśli zależy Ci, aby smak syropu z cebuli był lepiej tolerowany przez domowników, zwyczajnie zneutralizuj smak cebuli innymi dodatkami.

Przepis na leczniczy syrop z cebuli

Składniki:

  • 2 średnie cebule

  • 1 cytryna

  • niewielki kawałek korzenia imbiru

  • 4 łyżki miodu

Jak łatwo przyrządzić syrop z cebuli z imbirem i cytryną

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Cytrynę sparz i pokrój razem ze skórką w cienkie plasterki. Imbir obierz za pomocą łyżeczki i pokrój na mniejsze kawałki.

W czystym słoiku układaj poszczególne warstwy składników na syrop z cebuli. Zacznij od posiekanego warzywa, następnie połóż na nie trochę cytryny a cytrusa przykryj imbirem. Kolejność powtarzaj do wyczerpania składników. Na sam wierzch przeznacz ostatnią porcję cebuli.

Słoik z syropem z cebuli przykryj luźno nakrętką i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na 3 dni. Po tym czasie syrop z cebuli odsącz ze stałych składników. Naczynie z uzyskanym płynem przechowuj pod przykryciem w lodówce. Znamy też inne niezwykłe dodatki do syropu z cebuli. Niebanalny syrop z mięty jest w sam raz na zimę.

Canva / YelenaYemchuk
Canva / YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: