Jak wykorzystać obierki po ziemniakach?
Ziemniaki często goszczą na naszych stołach, w związku z czym produkujemy duże ilości obierek. Co z nimi zazwyczaj robimy? Wyrzucamy do śmieci. A to ogromny błąd, bo obierki podobnie jak ziemniaczany miąższ są jadalne. Zobacz, jak wykorzystać obierki po ziemniakach.
Jeśli dbasz o środowisko albo przynajmniej o swój portfel, nie pozbywaj się obierek z ziemniaków. Są one tak samo, a nawet bardziej wartościowe niż wnętrze ziemniaków. W skórce i tuż pod nią zawsze znajduje się najwięcej wartościowych składników.
By jednak ziemniaczane obierki dały się wykorzystać w kuchni i nie tylko, muszą być czyste. Dlatego ziemniaki przed obraniem dokładnie wyszoruj szczoteczką i starannie opłucz.
Jak wykorzystać obierki po ziemniakach?
Czystym, ziemniaczanym obierkom możesz dać drugie życie. Przygotujesz z nich np. chrupiące chipsy. Obierki rozłóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop je olejem, oprósz solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, np. rozmarynem, kminkiem. Wstaw do piekarnika o temp. 220 st. C i piecz 10-15 minut. Ziemniaczane chipsy podawaj np. z sosem czosnkowym.
Obierki z ziemniaków możesz też usmażyć na głębokim oleju, podobnie jak klasyczne frytki. Ponieważ są cieńsze, wyjdą bardziej chrupiące. Serwuj je z ketchupem czy innym, ulubionym sosem.
Spróbuj także zapiekanki z obierek ziemniaczanych. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem i wysyp tartą bułką. Wsyp do niego obierki z ziemniaków, oprósz je przyprawami, polej śmietaną, posyp startym, żółtym serem i piecz ok. 30 min w 190 st. C.
Inne zastosowanie ziemniaczanych obierek
Obierki z ziemniaków możesz też wykorzystać do celów kosmetycznych. Nadają się na przykład na płukankę do włosów. Garść obierek zalej sporą ilością wody, gotuj ok. 30 minut, wystudź, przecedź. Płukanką polej umyte włosy, wetrzyj ją w skórę głowy, pozostaw na 20 minut, a potem spłucz. Stosuj 3 razy w tygodniu, co wzmocni włosy, a także przyciemni siwe.
Ziemniaczane obierki pomogą też usunąć kamień z czajnika. Wypełnij nimi czajnik, wlej do niego wodę, zagotuj, a potem odstaw na godzinę. Wylej zawartość czajnika, a jeśli kamień nie odszedł całkowicie, możesz powtórzyć gotowanie ze świeżymi obierkami.
Jeśli zaś masz ogród, ziemniaczane obierki możesz wykorzystać do jego nawożenia. Do tego celu nie nadają się jednak obierki świeże ani zgniłe, bo mogą sprzyjać chorobom roślin. Najlepiej więc obierki wysuszyć, np. na kaloryferze lub zamrozić. Wiosną wystarczy zalać je gorącą wodą, odstawić na 3 dni i takim wartościowym płynem podlewać raz na dwa tygodnie rośliny.
Po więcej ciekawych porad zapraszamy na naszą stronę. Dowiesz się z niej np. czym zabielić zupę zamiast śmietany , a także co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni .
Źródło zdjęcia: canva/Marco_Piunti
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: ofeminin, gotowanie.onet