Jak wykorzystać resztki wędlin po świętach? Mamy cudowny patent
Wędliny i mięsa, które pozostały wam ze świątecznego śniadania nie muszą się zmarnować. Forszmak jest regionalnym specjałem opartym o wykorzystanie pozostałych kawałków mięsnych smakołyków. Z łatwością przygotujecie go w domowym zaciszu. Koniecznie spróbujcie.
Końcówki wędlin i mięs nasze babcie często wykorzystywały do przygotowywania sałatek, jajecznicy czy rozmaitych potrawek. Forszmak łączy w sobie pyszne kawałki pieczeni, wędlin czy kiełbas oraz delikatny bulion z dodatkiem pomidorów i ogórków kiszonych. Smak regionalnego rarytasu pozostanie z wami na długo. Jeszcze nie raz go przyrządzicie.
Przepis na znakomity forszmak ze świątecznych wędlin
Składniki:
-
300 g wędlin, pieczonych mięs, boczku lub kiełbasy
-
1 średnia cebula
-
3 i 1/2 szklanki dowolnego bulionu
-
2 większe ogórki kiszone
-
1 łyżka masła
-
pół łyżki mąki pszennej
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
1 łyżka oleju rzepakowego
Przyprawy:
-
2 liście laurowe
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
2 łyżeczki słodkiej papryki
-
pół łyżeczki papryki ostrej
-
2 łyżeczki majeranku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Wędliny kroimy i porcjami obsmażamy je na dobrze rozgrzanej patelni. W razie potrzeby wlewamy nieco oleju. Podsmażone specjały przenosimy do większego garnka. Cebulę obieramy i siekamy.
Szklimy ją na tej samej patelni. Wcześniej rozgrzewamy na niej łyżkę oleju. Przenosimy ją do mięsa, a następnie wlewamy bulion. Dodajemy przyprawy w kawałku oraz obie papryki w proszku. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 10 minut pod przykryciem.
Ogórki kiszone kroimy w paski. Wrzucamy je do dania i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz majeranek. Mieszamy i doprawiamy pieprzem.
Na patelni topimy masło i podsmażamy na nim mąkę. Zasmażkę łączymy z odrobiną płynu z garnka, a uzyskaną masą zagęszczamy forszmak. Podajemy na ciepło z pieczywem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Przepis na placki z sałatki jarzynowej. Idealny sposób na wykorzystanie resztek po Wielkanocy
-
Sycące placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży. Najlepszy, sprawdzony przepis
-
Kultowy galaretkowiec na mleku. Najszybsze i najlepsze ciasto bez pieczenia
Źródło: kwestiasmaku, beszamel.se