Jajecznica z boczkiem i cebulą. Dobry start na początek tygodnia
Jajecznica jest doskonałym pomysłem na sycące śniadanie. Występuje w tylu wariantach, że każdy znajdzie taką, która mu najbardziej posmakuje. Tym razem sięgamy po klasykę — jajecznicę na boczku z cebulką. Te dwa dodatki sprawią, że proste danie nabierze charakteru. Smażenie nie zajmie wcale tak dużo czasu. Spróbujcie już dziś.
Nie ma to, jak pyszna jajecznica. Aksamitna masa jajeczna uzupełniona tym, co lubimy np. serem czy grzybami jest potrawą, po którą naprawdę często sięgamy. Potrafi ją przygotować niemal każdy i zawsze wychodzi.
Skuście się na klasyczne połączenie jaj, cebuli boczku, a naprawdę dobrze rozpoczniecie dzień. Ten posiłek nasyci was na długo i zachwyci smakiem. Wykonanie naprawdę nie jest skomplikowane.
Przepis na pyszną jajecznicę na boczku z cebulką
Składniki:
3 jaja
dwie małe cebule
100 g boczku
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni z nieprzywierającą powłoką delikatnie rumienimy boczek, aż wytopi się trochę tłuszczu. Wtedy dodajemy cebulę.
Całość solimy i dusimy chwilę pod przykryciem. Gdy cebula zmięknie, dodajemy jaja. Mieszamy i smażymy, aż jaja zetną się w stopniu, który nam odpowiada. Masę doprawiamy pieprzem. Podajemy ze świeżym chlebem.
Wskazówka: jeżeli chcemy uzyskać jeszcze więcej pysznego dymnego aromatu, boczek posypmy słodką papryką wędzoną przed dodaniem cebuli. Uważajmy, tylko by przyprawa nie spaliła się na suchej patelni.
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak prawidłowo gotować parówki? Zdradzamy najważniejsze zasady
Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
Aksamitne racuchy na maślance. Bez drożdży i proszku do pieczenia
Źródło: doradcasmaku Zapraszamy na nasz Instagram