Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sycące placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży. Najlepszy, sprawdzony przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.04.2022 08:59

Sycące placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży. Najlepszy, sprawdzony przepis

Sycące placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży. Najlepszy, sprawdzony przepis
canva/bhofack2

Placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży to pomysł na sycący, pożywny i smaczny obiad dla całej rodziny. Puszyste, wyrośnięte placki są miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz, są przepyszne i zawsze błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj przepis na sycące placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży.

Placki ziemniaczane to jedno z tych tradycyjnych dań, które wszyscy uwielbiamy. Podawane na słono lub słodko za każdym razem smakują wyśmienicie i każdy prosi o dokładkę. Placki z dodatkiem świeżych drożdży są jeszcze lepsze, ponieważ są bardzo puszyste, a podane ze szczypiorkiem i kwaśną śmietaną, wprost rozpływają się w ustach.

Danie przygotuj z ziemniaków mącznych lub zeszłorocznych. Młode ziemniaki zawierają dużą ilość wody, przez co placki mogą być wodniste i rozwarstwią się podczas smażenia. Do placków najlepiej sprawdzą się odmiany typu B lub C, czyli ziemniaki do kopytek, klusek śląskich, pyz z mięsem.

Placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 kg ziemniaków

  • 50 g świeżych drożdży

  • 1/4 szklanki ciepłego mleka

  • łyżeczka cukru

  • 7 łyżek mąki pszennej

  • cebula

  • 2 jajka

  • łyżeczka soli

  • pieprz mielony

  • olej roślinny do smażenia

  • szczypiorek do podania

  • kwaśna śmietana do podania

Jak zrobić placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży?

Drożdże pokrusz, przełóż do miseczki, dodaj cukier, łyżeczkę mąki, wlej ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj, aby powstał zaczyn. Przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na czas przygotowywania ziemniaków.

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, następnie odciśnij namiar wody i przełóż do większej miski. Do masy dodaj startą cebulę, wbij jajka, wsyp mąkę, dopraw solą, pieprzem, następnie dodaj przygotowane, wyrośnięte drożdże i wszystko dokładnie wymieszaj. Masę odstaw w suche i ciepłe miejsce na około 20-30 minut, aby urosła.

Jeśli masa będzie za rzadka, dodaj odrobinę mąki. Na większej patelni rozgrzej olej i smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor, następnie przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Danie podaj z posiekanym szczypiorkiem i kwaśną śmietaną, smacznego.

Świeże drożdże do placków ziemniaczanych

Źródło zdjęcia: canva/ beats3 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: straga.pl

Zapraszamy na nasz Instagram