Sycące placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży. Najlepszy, sprawdzony przepis
Placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży to pomysł na sycący, pożywny i smaczny obiad dla całej rodziny. Puszyste, wyrośnięte placki są miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz, są przepyszne i zawsze błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj przepis na sycące placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży.
Placki ziemniaczane to jedno z tych tradycyjnych dań, które wszyscy uwielbiamy. Podawane na słono lub słodko za każdym razem smakują wyśmienicie i każdy prosi o dokładkę. Placki z dodatkiem świeżych drożdży są jeszcze lepsze, ponieważ są bardzo puszyste, a podane ze szczypiorkiem i kwaśną śmietaną, wprost rozpływają się w ustach.
Danie przygotuj z ziemniaków mącznych lub zeszłorocznych. Młode ziemniaki zawierają dużą ilość wody, przez co placki mogą być wodniste i rozwarstwią się podczas smażenia. Do placków najlepiej sprawdzą się odmiany typu B lub C, czyli ziemniaki do kopytek, klusek śląskich, pyz z mięsem.
Placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży
Składniki na 4-5 porcji:
1 kg ziemniaków
50 g świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
łyżeczka cukru
7 łyżek mąki pszennej
cebula
2 jajka
łyżeczka soli
pieprz mielony
olej roślinny do smażenia
szczypiorek do podania
kwaśna śmietana do podania
Jak zrobić placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży?
Drożdże pokrusz, przełóż do miseczki, dodaj cukier, łyżeczkę mąki, wlej ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj, aby powstał zaczyn. Przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na czas przygotowywania ziemniaków.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, następnie odciśnij namiar wody i przełóż do większej miski. Do masy dodaj startą cebulę, wbij jajka, wsyp mąkę, dopraw solą, pieprzem, następnie dodaj przygotowane, wyrośnięte drożdże i wszystko dokładnie wymieszaj. Masę odstaw w suche i ciepłe miejsce na około 20-30 minut, aby urosła.
Jeśli masa będzie za rzadka, dodaj odrobinę mąki. Na większej patelni rozgrzej olej i smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor, następnie przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Danie podaj z posiekanym szczypiorkiem i kwaśną śmietaną, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ beats3 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak wykorzystać resztki wędlin po świętach? Mamy cudowny patent
Napar z imbiru i kurkumy na lepsze trawienie. W sam raz po świątecznych ucztach
Zapiekanka ziemniaczana z jajkami na twardo i białą kiełbasą. Pyszny obiad z resztek po Wielkanocy
Źródło: straga.pl