Jak wykorzystać skorupki po jajkach? Już nigdy ich nie wyrzucisz, mamy najlepsze sposoby
Skorupki po jajkach stanowią całkiem dużą część odpadków, które produkowane są każdego dnia w wielu domach. Nie warto ich jednak wyrzucać, ponieważ mają mnóstwo ciekawych zastosowań. Niżej zdradzamy sposoby na użyźnienie gleby, wyczyszczenie blendera czy sprzątanie przy użyciu skorupek po jajkach.
Skorupki po jajkach jawią się większości Polaków jako bezużyteczny odpadek, którego należy się jak najszybciej pozbyć. Okazuje się jednak, że skorupki mogą przydać się w każdym gospodarstwie domowym.
Kawa ze skorupkami jajek
Codziennie miliony ludzi na całym świecie raczy się swoim ulubionym napojem - kawą. Skorupki po jajkach przydają się jako dodatek do kawy. Wyczyszczone i zmielone skorupki wystarczy wsypać do kubka z płynem i wypić.
Rozdrobnione skorupki wzmacniają aromat kawy, przez co dodanie ich pozytywnie wpływa na przyjemność z picia. Dodatkowo wapń zmniejsza jej kwasowy odczyn, co ułatwia trawienie i zmniejsza ewentualne problemy żołądkowe.
Ciekawym sposobem na wykorzystanie skorupek, jest wrzucenie kilku z nich do blendera, zalanie wodą i włączenie urządzenia. Podczas ich mielenia ostrza oczyszczą się, a dodatkowo same naostrzą.
Uniwersalny środek do czyszczenia ze skorupek po jajkach
Jeśli potrzebujesz silnego specyfiku do czyszczenia najróżniejszych powierzchni, skorupki przychodzą z pomocą. Wystarczy je zmielić na jak najdrobniejszy pył i połączyć z sodą oczyszczoną.
Przed czyszczeniem pozostaje wymieszać proszek z wodą i już można nakładać pastę na zabrudzone miejsca. Sprawdza się w czyszczeniu kafelek łazienkowych, zlewów, przypalonych garnków i wielu innych.
Skorupki można również pokruszyć i wsypać do ziemi doniczkowej. Mnogość minerałów użyźni glebę, dzięki czemu rośliny będą szybko się rozwijać i z łatwością osiągną ogromne rozmiary.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czy można jeść codziennie jajka. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia
-
Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt
Źródło: regiodom; dom.wp