Smakosze.pl
Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy uwielbiany produkt 1 produkt

canva/ YelenaYemchuk

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

30 Listopada 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Racuchy sernikowe przygotujesz z kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w domu. Słodkie i delikatne placki zachwycają puszystością, a nie ma w nich ani drożdży, ani proszku do pieczenia. Racuchy z białego twarogu podaj z konfiturą i ulubionymi dodatkami, nikt im się nie oprze.

Sposób na puszyste racuchy? Jedni dodają proszek do pieczenia lub sodę. Inni rozczyn ze świeżych drożdży. Racuchy sernikowe z białego twarogu są świetną alternatywą dla spulchniaczy oraz długiego wyrabiania i wyrastania ciasta. Wystarczy do przygotowanej masy dodać pianę z ubitych białek.

farsz na pierogi ruskie z kminkiem

Najlepsze kucharki dodają do farszu na pierogi ruskie 1 przyprawę. Masa smakoszy o niej zapomina

CZYTAJ DALEJ

Do puszystych racuchów serowych wykorzystaj twaróg półtłusty. Chudy ser nie połączy się tak dobrze z resztą składników. Tłusty twaróg natomiast może okazać się za ciężki po usmażeniu. Racuchy smaż zawsze na mocno rozgrzanym oleju i przełóż na chwilę na ręcznik papierowy. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Do racuchów sernikowych dodaj cukier waniliowy, dzięki któremu puszyste placki z twarogu będą miały jeszcze lepszy smak. Racuchy podaj z domową konfiturą, świeżymi owocami, musem lub oprósz cukrem pudrem. Każda wersja błyskawicznie zniknie z talerzy.

Puszyste racuchy serowe bez drożdży i proszku do pieczenia

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 4 łyżki cukru

  • olej rzepakowy do smażenia

  • szczypta soli

Racuchy sernikowe. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Białka oddziel od żółtek, twaróg rozgnieć widelcem. Do miski wbij żółtka, utrzyj z cukrem i cukrem waniliowy. Dodawaj stopniowo ser i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę.

Pianę dodaj do przygotowanej masy, wymieszaj delikatnie łyżką. Racuchy smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pomysł na równie smaczne danie? Racuchy z jabłkami według przepisu Ani Starmach. Naleśniki z kakao podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikną z talerzy.

racuchy

canva/pilip76

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:





Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >