Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.11.2022 09:05

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia
canva/Cavan Images

Kawa z koglem moglem w wielu krajach jest bardzo popularnym napojem. Jej miłośnicy zachwalają ją za jej kremową konsystencję, piękny kolor i łagodniejszy smak. Zapomnij o zwykłym mleku i cukrze. Kawa z jajkiem jest słodsza, a pianka bardziej aksamitna. Kawa jest napojem, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie dnia. Kawa z rana doskonale pobudza i dodaje energii. Niektórzy preferują napój bez żadnych dodatków. Inni lubią kawę z mlekiem, miodem, cukrem, syropami i innymi składnikami, które wzmacniają smak. Mało kto słyszał jednak o kawie z jajkiem.

Kawa z koglem moglem jest bardzo popularna w Azji i krajach skandynawskich. Napój z dodatkiem żółtka jest kremowy, łagodniejszy, delikatnie słodszy i zachwyca wspaniałym, bursztynowym kolorem. Taką kawę z łatwością zrobisz w domu. Potrzebujesz jedynie jajka i mleka skondensowanego.

Do przygotowania kawy z koglem moglem wykorzystaj swoją ulubioną kawę. Zaparz ją w ekspresie, kawiarce lub zalej ziarna wrzątkiem i odstaw na chwilę, żeby się zaparzyła. Pianka z żółtka i mleka kondensowanego sprawia również, że kawa parzona jest bardziej przejrzysta, a fusy szybciej opadają na dno.

Kultowa kawa z koglem moglem. Zapomnij o innych dodatkach

Składniki:

  • filiżanka mocnej, czarnej kawy

  • 4 łyżeczki mleka skondensowanego

  • żółtko

Jak przyrządzić kawę z jajkiem? Słodka kawa z kremową pianką będzie gotowa w kilka minut

Surowe jajko umyj i sparz wrzątkiem, oddziel białko od żółtka. Kawę zaparz w kawiarce lub ekspresie. Do kawy z jajkiem sprawdzi się również parzona wersja napoju. Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych.

Żółtko przełóż do niewielkiego naczynia, wlej mleko skondensowane i ubijaj do powstania puszystej piany, dodaj do kawy.

Poznaj zalety picia kawy z cytryną. Zimą polecam również rozgrzewającą wersję kultowego napoju, czyli kawę z cynamonem i pieprzem cayenne.

kawa z jajkiem
canva/Matthew Venker

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: