Jak wykorzystać w kuchni figi?
Figi doskonale sprawdzają się zarówno w deserach, jak i wytrawnych daniach. Od połowy września do końca października na targach bez problemu kupicie pyszne, świeże okazy. Podpowiadamy, do jakich dań będą pasowały najbardziej.
Dojrzałe owoce figi mają kształt gruszki , a najlepiej sięgać po te, których skórka ma intensywnie fioletowe zabarwienie. Na co dokładnie zwrócić uwagę podpowiadaliśmy już w tym artykule . Spróbujcie koniecznie — ten smak was zachwyci.
Do czego najlepiej użyć fig?
Figi smakują pysznie nawet jedzone na surowo. Niestety mają bardzo krótki termin przydatności do spożycia, zatem należy kupować je w konkretnym celu. Będą pasowały jako dodatek do owsianki , a także składnik wytrawnej sałatki.
Podobnie jak morele czy brzoskwinie, figi komponują się doskonale z długo dojrzewającą szynką parmeńską i serami pleśniowymi. To te składniki wraz z sałatą i dressingiem lub oliwą smakową pozwolą wam stworzyć pyszny i zdrowy zielony lunch. Sałatkę możecie dodatkowo posypać orzechami włoskimi lub piniowymi.
Figi świetnie sprawdzą się też w ciastach i dżemach. By przyrządzić z nich pyszny dżem z pomarańczową nutą , będziemy potrzebować 1 kilograma świeżych fig, 220 gramów cukru, skórki startej z dużej pomarańczy i 60 ml soku z niej wyciśniętego, a także cynamonu i soku z cytryny.
Wystarczy, że umyte i pokrojone owoce pozostawimy zalane sokami i zasypane cukrem na 1,5 godziny, a następnie przesmażymy je, aż odparują . Taki dżem smakuje rewelacyjnie do świeżego pieczywa z serkiem kozim czy miodem. Dżem możemy też zamknąć w słoikach i zapasteryzować.
Innym pomysłem na ten owoc jest przyrządzenie francuskiego galette , czyli ciasta podobnego do naleśnika wypełnionego owocami. Wystarczy, że połączymy ze sobą 200 gramów maki pszennej, 125 gramów zimnego masła oraz szczyptę soli, a przygotujemy starter, z którego po dodaniu mieszanki złożonej ze śmietanki (2 łyżki), soku z cytryny (2 łyżeczki) i wody (60 ml), otrzymamy ciasto, na które będziemy mogli wyłożyć serek i owoce .
Wyrobione ciasto chłodzimy w lodówce, a następnie peczemy w formie o średnicy 30 cm, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza (30-40 minut). Wcześniej smarujemy je serkiem mascarpone (200 g) i układamy na nim oczyszczone i pokrojone owoce (3-4 sztuki fig), a całość smarujemy jajkiem, aby wypiek nabrał złocistego koloru na powierzchni . Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/carmonaguerrero
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp, przekaskinaimpreze