Smakosze.pl Produkty Jak wykorzystać w kuchni figi?
canva/happylark

Jak wykorzystać w kuchni figi?

21 października 2021

Figi doskonale sprawdzają się zarówno w deserach, jak i wytrawnych daniach. Od połowy września do końca października na targach bez problemu kupicie pyszne, świeże okazy. Podpowiadamy, do jakich dań będą pasowały najbardziej.

Dojrzałe owoce figi mają kształt gruszki , a najlepiej sięgać po te, których skórka ma intensywnie fioletowe zabarwienie. Na co dokładnie zwrócić uwagę podpowiadaliśmy już w tym artykule . Spróbujcie koniecznie — ten smak was zachwyci.

Do czego najlepiej użyć fig?

Figi smakują pysznie nawet jedzone na surowo. Niestety mają bardzo krótki termin przydatności do spożycia, zatem należy kupować je w konkretnym celu. Będą pasowały jako dodatek do owsianki , a także składnik wytrawnej sałatki.

Podobnie jak morele czy brzoskwinie, figi komponują się doskonale z długo dojrzewającą szynką parmeńską i serami pleśniowymi. To te składniki wraz z sałatą i dressingiem lub oliwą smakową pozwolą wam stworzyć pyszny i zdrowy zielony lunch. Sałatkę możecie dodatkowo posypać orzechami włoskimi lub piniowymi.

Figi świetnie sprawdzą się też w ciastach i dżemach. By przyrządzić z nich pyszny dżem z pomarańczową nutą , będziemy potrzebować 1 kilograma świeżych fig, 220 gramów cukru, skórki startej z dużej pomarańczy i 60 ml soku z niej wyciśniętego, a także cynamonu i soku z cytryny.

Wystarczy, że umyte i pokrojone owoce pozostawimy zalane sokami i zasypane cukrem na 1,5 godziny, a następnie przesmażymy je, aż odparują . Taki dżem smakuje rewelacyjnie do świeżego pieczywa z serkiem kozim czy miodem. Dżem możemy też zamknąć w słoikach i zapasteryzować.

Innym pomysłem na ten owoc jest przyrządzenie francuskiego galette , czyli ciasta podobnego do naleśnika wypełnionego owocami. Wystarczy, że połączymy ze sobą 200 gramów maki pszennej, 125 gramów zimnego masła oraz szczyptę soli, a przygotujemy starter, z którego po dodaniu mieszanki złożonej ze śmietanki (2 łyżki), soku z cytryny (2 łyżeczki) i wody (60 ml), otrzymamy ciasto, na które będziemy mogli wyłożyć serek i owoce .

Wyrobione ciasto chłodzimy w lodówce, a następnie peczemy w formie o średnicy 30 cm, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza (30-40 minut). Wcześniej smarujemy je serkiem mascarpone (200 g) i układamy na nim oczyszczone i pokrojone owoce (3-4 sztuki fig), a całość smarujemy jajkiem, aby wypiek nabrał złocistego koloru na powierzchni . Smacznego.

Pokrojone figi na blacie
Pokrojone figi na blacie

Źródło zdjęcia: canva/carmonaguerrero

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp, przekaskinaimpreze

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy