Smakosze.pl
Figi na straganie

canva/berkay08

Na co należy zwrócić uwagę kupując figi?

18 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Świeże figi pojawiają się w sprzedaży pod koniec lata. Można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, zapoznajcie się z naszymi wskazówkami i wybierzcie się na zakupy.

Figi są bogatym źródłem błonnika. Dzięki temu wspomagają pracę jelit i przeciwdziałają zaparciom. Te owoce to także skarbnica witamin. Zawierają m.in. witaminę A, C, oraz witaminy z grypy B. Znajdziecie w nich także sporo żelaza. Warto więc sięgnąć po nie, gdy zmagamy się z anemią.

Jak kupić dobre świeże figi?

Dojrzała figa jest bardzo miękka i delikatna. Jej miąższ jest soczysty, ma pysznie słodki smak i konsystencję żelu. Maleńkie pestki, które tam znajdziecie, przyjemnie chrupią, czyniąc jedzenie owocu jeszcze bogatszym w doznania.

Aby kupić świeże figi, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na ich kolor. Powinien być głęboko fioletowy — wtedy owoc jest dojrzały. Zielone zabarwienie skórki świadczy o tym, że figa musi jeszcze dojrzeć. Brązowy, informuje nas, że, z dużym prawdopodobieństwem, owoc trzeba już wyrzucić.

Sprawdźmy koniecznie stan skórki owocu. Jeżeli jest pozbawiona uszkodzeń, pleśni czy plamek, a przy tym lekko ugina się pod naciskiem palca, właśnie znaleźliśmy owoc, który nadaje się do zjedzenia „na już".

Zanim jednak przystąpimy do konsumpcji, figi dokładnie umyjmy. Usuniemy w ten sposób bakterie oraz znajdujące się na skórce pestycydy. Mycie wykonajmy pod bieżącą wodą, używając szczoteczki. Można też przygotować roztwór z wody z dodatkiem kwasku cytrynowego.

Ten etap jest szczególnie ważny, jeśli zamierzamy figi piec — wtedy nie będziemy wyrzucać skórki. Jedząc je na surowo, też możemy skonsumować skórkę, jednak nie każdemu odpowiadać będzie jej konsystencja.

Dobrym pomysłem na wykorzystanie fig jest dodanie ich do owsianki. Polecamy ten przepis na dyniową owsiankę śniadaniową. Porcja korzennych przypraw doskonale pasuje do tego owocu. Być może zainteresuje was także ten przepis na sezonową przekąskę — marynowane winogrona.

Dżem figowy

Dżem figowy

Źródło zdjęcia: canva/5PH

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: bodyclean, gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Szczegóły najnowszej oferty Biedronki

Czytaj więcej >
kawa

Produkty

Kawa staje się coraz droższa, nie każdego będzie na nią stać

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone i konserwowe

Produkty

Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?

Czytaj więcej >
ogórki w folii

Produkty

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Czytaj więcej >
Mięsne podkładki chronią nasze zdrowie

Produkty

Do czego służą podkładki pod mięso?

Czytaj więcej >