Smakosze.pl Przepisy Jak wykorzystać w kuchni liście kalafiora?
canva/Aurélie Le Moigne

Jak wykorzystać w kuchni liście kalafiora?

25 października 2021

Kupując kalafiora, często wykorzystujemy jedynie jego różyczki, a liście wyrzucamy. To duży błąd, gdyż są zarówno jadalne, jak i bogate w wartości odżywcze. Sprawdźcie, co możecie z nich przygotować.

Kalafior — a więc zarówno różyczki, jak i liście — wykazuje właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Można go jeść w całości na surowo, upiec, ugotować, usmażyć, a nawet ukisić.

Liście są idealnym dodatkiem do bulionów, gulaszy warzywnych czy sałatek. Można je też po prostu zapiec i schrupać. Nie wyrzucajcie ich zatem pod żadnym pozorem i nie pozwólcie tego zrobić sprzedawcy na targu. Przygotujcie z nich pyszną przekąskę.

Przepis na chrupiące liście kalafiora z harissą

Do przyrządzenia przekąski z liści kalafiora potrzebujecie:

  • liści z dwóch kalafiorów

  • 1 łyżki pasty harrisa (przepis poniżej)

  • pół łyżeczki soli

Składniki na pastę harrisa:

  • 50 g papryczek chilli

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 3 ząbki czosnku

  • po 1 łyżce kminu rzymskiego, cukru i soli

  • 1 łyżeczka nasion kolendry, rozdrobnionych

Przygotowanie:

Zaczynamy od zrobienia pasty harrisa. Papryczki myjemy i wrzucamy do gorącej wody na 30 do 45 minut lub podgotowujemy. Zależy nam, by nieco zmiękły.

Studzimy je, a następnie miksujemy w blenderze na gładką masę wraz z oliwą z oliwek, koncentratem pomidorowym, czosnkiem i sypkimi przyprawami. Sprawdzamy, jak smakuje i ewentualnie dodajemy jeszcze soli lub pieprzu.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Liście kalafiora dokładnie myjemy. Grubsze łodygi kroimy na mniejsze kawałki.

Harissę mieszamy z solą, a mieszanką dokładnie smarujemy liście. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy przez 15-18 minut, aż będą chrupiące . Smacznego.

Wskazówki:

  • Suche przyprawy do przyrządzenia harissy możemy wcześniej utłuc w moździerzu lub lekko podprażyć. Dzięki tym zabiegom pasta zyska głębię smaku i będzie gładsza.

  • Przed przystąpieniem do przygotowania harissy nałóż rękawiczki. Unikniesz przypadkowego przeniesienia papryczki do oczu. Czasem nawet dokładne umycie rąk nie pomoże w uniknięciu tego problemu. Resztki warzywa lubią bowiem wciskać się pod paznokcie.

  • Liście możecie z powodzeniem wykorzystać jako element obiadu. Sprawdzą się jako składnik indyjskiego curry albo orientalny dodatek do ryżu i delikatnych pulpetów drobiowych.

Kalafiory na blacie kuchennym
Kalafiory na blacie kuchennym

Źródło zdjęcia: canva/Svetlana Kolpakova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se, gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy