Smakosze.pl Porady Jak wykorzystać w kuchni obierki z ziemniaków? Są jadalne, jak cała bulwa
canva/ icetocker

Jak wykorzystać w kuchni obierki z ziemniaków? Są jadalne, jak cała bulwa

4 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Wiele osób wyrzuca obierki z ziemniaków, ponieważ nie wie, że są jadalne lub nie ma pomysłu na ich przygotowanie. Poznaj cztery ciekawe sposoby na wykorzystanie obierek z ziemniaków. Potrawy są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Wszak pod skórką zawsze znajduje się najwięcej wartościowych składników.

Zero waste to coraz bardziej popularny nurt w kuchni, polegający na wykorzystywaniu w pełni warzyw, mięsa i innych produktów spożywczych, aby do minimum ograniczyć wyrzucanie jedzenia. Nawet z obierek z ziemniaków i warzyw możemy przyrządzić wiele świetnych dań.

O ile mięso gotowane, ziemniaki i inne warzywa wykorzystujemy w kuchni bardzo często, tak wiele osób wyrzuca obierki. Z ziemniaczanych obierek możemy ugotować wyśmienitą bazę do zup, a także zrobić pyszne i zdrowe przekąski dla całej rodziny.

Kiedy obierki z ziemniaków nadają się do jedzenia? Kiedy ziemniaki są młode, zdrowe, twarde i nie mają ciemnych plam. Nie jedzmy ani ziemniaków, ani obierek, kiedy warzywa są miękkie i gdy pojawia się na nich zielonkawy nalot, ponieważ możemy się nimi poważnie zatruć.

Jak wykorzystać w kuchni obierki z ziemniaków?

  • Przekąska z azjatyckim stylu, czyli obierki w tempurze. Obierki z ziemniaków możemy obtoczyć w tempurze z mąki, jajka i wody, a następnie usmażyć na głębokim tłuszczu. Obierki będą smakować rewelacyjnie z sosem sojowym.

  • Panierowane obierki, czyli szybkie frytki. Obierki obtoczmy w panierce z jajka i bułki tartej, następnie upieczmy je w piekarniku. Do frytek podajmy ulubiony sos, a błyskawicznie znikną z talerzy.

  • Chipsy z obierek. Cienkie obierki wymieszajmy z solą, suszonymi ziołami i łyżką oliwy, następnie wstawmy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczmy około 7 minut. Chipsy podajmy z ulubionym sosem.

  • Bulion z obierek, czyli wegańska baza do zup. Z obierek możemy ugotować również aromatyczny wywar. Wystarczy, że dodamy do nich marchewkę, por, seler i przyprawy, jak liść laurowy i ziele angielskie. Po godzinie baza do zup będzie pełna smaku i aromatu.

Dlaczego warto jeść obierki z ziemniaków?

Ziemniaki zawierają między innymi witaminę C i z grupy B, a także jod, żelazo i wapń. Związki te wzmacniają kości, układ nerwowy i odpornościowy, a także działają krwiotwórczo.

Skórka z ziemniaków dodatkowo wykazuje również silne właściwości przeciwzapalne i odgrywa dużą rolę w profilaktyce nowotworowej. Warto więc włączyć je do swojej diety, tym bardziej, że możemy przygotować z nich kilka świetnych potraw.

Dowiedz się również, jak wykorzystać wodę po ogórkach kiszonych . Z ziemniaków z poprzedniego obiadu przygotuj kopytka, placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków lub kluski śląskie.

Obierki z ziemniaków
canva/ icetocker

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: m.wielkiezaarcie

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy