Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bigos wyszedł zbyt kwaśny? 2 łyżki pysznego produktu uratują potrawę i dodadzą jej szlachetności

Bigos wyszedł zbyt kwaśny? 2 łyżki pysznego produktu uratują potrawę i dodadzą jej szlachetności

Bigos z miodem
canva/doram

Bigos z pewnością zagości na wielu świątecznych stołach. Tradycyjne danie z kapusty warto wzbogacić o odrobinę miodu, zwłaszcza jeśli wyszło zbyt kwaśne. Miód doskonale zbalansuje smak bigosu i doda mu szlachetnego smaku. Koniecznie przetestujcie ten patent.

Dobry bigos niejednego smakosza przyprawi o szybsze bicie serca. Potrawa z kapusty kiszonej czasem jednak wychodzi bardzo kwaśna. Wtedy możemy pokusić się o dodanie do niej miodu. Odrobina zdrowej słodyczy zrównoważy smak i sprawi, że danie stanie się też bardziej wykwintne.

Przepis na znakomity bigos z miodem

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej

  • 300 g mięsa z łopatki wieprzowej

  • 200 g dobrej kiełbasy np. jałowcowej

  • 100 g boczku wędzonego

  • 1 większa cebula

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 6 ziaren pieprzu czarnego

  • 3-4 suszone borowiki

  • 2 łyżki miodu

  • pół łyżeczki majeranku

  • trochę kminku (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić dobry bigos? Dodajcie miód, a wyjdzie fantastyczny

Zaczynamy od namoczenia grzybów w zimnej wodzie. Niech spędzą w niej minimum 4 godziny. Następnie odsączamy kapustę kiszoną z nadmiaru soku i zalewamy ją wodą.

Dodajemy też namoczone grzyby wraz z wodą z namaczania. Dusimy na niewielkim ogniu przez 45 minut od momentu, gdy płyn zawrze.

W tym samym momencie dodajemy także pokrojone, przesmażone mięso, kiełbasę i boczek oraz posiekaną i zeszkloną na oleju cebulę. Na koniec wrzucamy jeszcze liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.

Bigos dusimy godzinę. Po tym czasie dodajemy miód oraz doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Danie podajemy z chlebem lub domowymi łazankami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na doskonałe bigosy. Wypróbujcie koniecznie wersję bez kapusty przygotowaną ze smakowitej dyni. Być może też skusi Was przepis na rarytas z nietypowymi owocami w składzie.

Bigos z miodem jest pyszny
canva/-lvinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: