Smakosze.pl

canva/doram

Bigos wyszedł zbyt kwaśny? 2 łyżki pysznego produktu uratują potrawę i dodadzą jej szlachetności

4 Grudnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bigos z pewnością zagości na wielu świątecznych stołach. Tradycyjne danie z kapusty warto wzbogacić o odrobinę miodu, zwłaszcza jeśli wyszło zbyt kwaśne. Miód doskonale zbalansuje smak bigosu i doda mu szlachetnego smaku. Koniecznie przetestujcie ten patent.

Dobry bigos niejednego smakosza przyprawi o szybsze bicie serca. Potrawa z kapusty kiszonej czasem jednak wychodzi bardzo kwaśna. Wtedy możemy pokusić się o dodanie do niej miodu. Odrobina zdrowej słodyczy zrównoważy smak i sprawi, że danie stanie się też bardziej wykwintne.

Przepis na znakomity bigos z miodem

Składniki:
  • 1 kg kapusty kiszonej

  • 300 g mięsa z łopatki wieprzowej

  • 200 g dobrej kiełbasy np. jałowcowej

  • 100 g boczku wędzonego

  • 1 większa cebula

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 6 ziaren pieprzu czarnego

  • 3-4 suszone borowiki

  • 2 łyżki miodu

  • pół łyżeczki majeranku

  • trochę kminku (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić dobry bigos? Dodajcie miód, a wyjdzie fantastyczny

Zaczynamy od namoczenia grzybów w zimnej wodzie. Niech spędzą w niej minimum 4 godziny. Następnie odsączamy kapustę kiszoną z nadmiaru soku i zalewamy ją wodą.

Dodajemy też namoczone grzyby wraz z wodą z namaczania. Dusimy na niewielkim ogniu przez 45 minut od momentu, gdy płyn zawrze.

W tym samym momencie dodajemy także pokrojone, przesmażone mięso, kiełbasę i boczek oraz posiekaną i zeszkloną na oleju cebulę. Na koniec wrzucamy jeszcze liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.

Bigos dusimy godzinę. Po tym czasie dodajemy miód oraz doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Danie podajemy z chlebem lub domowymi łazankami . Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na doskonałe bigosy. Wypróbujcie koniecznie wersję bez kapusty przygotowaną ze smakowitej dyni . Być może też skusi Was przepis na rarytas z nietypowymi owocami w składzie.

Bigos z miodem jest pyszny
canva/-lvinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >