Smakosze.pl

Canva / rookiephoto19

Przepis na rozpływające się w ustach maślane ciasteczka. 1 składnik dodaje im niezwykłego smaku

4 Grudnia 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Przedstawiamy niebanalny przepis na maślane ciasteczka. Dzięki dodatkowi budyniu w proszku, zachwycają swoim aromatem i wprost rozpływają się w ustach. Przygotuj się na oblężenie kuchni, domownicy będą domagać się dokładek.

Do przygotowania maślanych ciasteczek potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników. Intensywny, waniliowy aromat zapewni im budyń oraz cukier wanilinowy. Do tego odrobina cukru, mąki, masła, jajek i pyszny deser gotowy. Wypróbuj ten przepis koniecznie.

Przepis na niezwykłe maślane ciasteczka

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej

  • 1 kostka zimnego masła (200 g)

  • 2 żółtka

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • 2/3 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki śmietanki 30%

Smakowite maślane ciasteczka krok po kroku

W dużej misce wymieszaj składniki na maślane ciasteczka. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, obydwoma rodzajami cukru i budyniem. Następnie dodaj pokrojone zimne masło, 2 żółtka oraz śmietankę.

Wszystkie produkty do maślanych ciasteczek wymieszaj i zagnieć w jednolitą masę. Następnie ciasto uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Włóż je do lodówki na ok. godzinę.

Po upływie tego czasu schłodzoną masę na maślane ciasteczka ponownie krótko wyrób. Następnie odrywaj z niej niewielkie kawałki i rozpłaszczaj je na ciasteczka. Postaraj się, aby były one porównywalnej wielkości. Możesz też rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1/2 cm i foremkami powykrawać z niego ciastka.

Surowe maślane ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotową porcję wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz ok. 20 minut, aż ciasteczka będą ładnie zrumienione. Po upieczeniu odłóż je do przestudzenia.

Proste ciasteczka o smaku kokosu znajdziesz w tym przepisie . Słodka przekąska z bakaliami to kusząca propozycja .

Canva / joannawnuk
Canva / joannawnuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >