Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na rozpływające się w ustach maślane ciasteczka. 1 składnik dodaje im niezwykłego smaku
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 04.12.2022 14:38

Przepis na rozpływające się w ustach maślane ciasteczka. 1 składnik dodaje im niezwykłego smaku

maslane ciasteczka
Canva / rookiephoto19

Przedstawiamy niebanalny przepis na maślane ciasteczka. Dzięki dodatkowi budyniu w proszku, zachwycają swoim aromatem i wprost rozpływają się w ustach. Przygotuj się na oblężenie kuchni, domownicy będą domagać się dokładek.

Do przygotowania maślanych ciasteczek potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników. Intensywny, waniliowy aromat zapewni im budyń oraz cukier wanilinowy. Do tego odrobina cukru, mąki, masła, jajek i pyszny deser gotowy. Wypróbuj ten przepis koniecznie.

Przepis na niezwykłe maślane ciasteczka

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej

  • 1 kostka zimnego masła (200 g)

  • 2 żółtka

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • 2/3 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki śmietanki 30%

Smakowite maślane ciasteczka krok po kroku

W dużej misce wymieszaj składniki na maślane ciasteczka. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, obydwoma rodzajami cukru i budyniem. Następnie dodaj pokrojone zimne masło, 2 żółtka oraz śmietankę.

Wszystkie produkty do maślanych ciasteczek wymieszaj i zagnieć w jednolitą masę. Następnie ciasto uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Włóż je do lodówki na ok. godzinę.

Po upływie tego czasu schłodzoną masę na maślane ciasteczka ponownie krótko wyrób. Następnie odrywaj z niej niewielkie kawałki i rozpłaszczaj je na ciasteczka. Postaraj się, aby były one porównywalnej wielkości. Możesz też rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1/2 cm i foremkami powykrawać z niego ciastka.

Surowe maślane ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotową porcję wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz ok. 20 minut, aż ciasteczka będą ładnie zrumienione. Po upieczeniu odłóż je do przestudzenia.

Proste ciasteczka o smaku kokosu znajdziesz w tym przepisie. Słodka przekąska z bakaliami to kusząca propozycja.

Canva / joannawnuk
Canva / joannawnuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: