Jak wykorzystać w kuchni owoce głogu?
Z głogu można przyrządzić pyszne przetwory i napoje. Najlepiej przygotować je właśnie teraz, kiedy trwają sezonowe zbiory jego owoców. Sprawdźcie nasze pyszne receptury.
Owoce głogu są skarbnicą witaminy C oraz witamin z grupy B. Zawierają one również sporo flawonoidów i procyjanidów, dzięki którym korzystnie wpływają na poprawę pracy serca i stan naczyń krwionośnych mózgu. Regularne spożywanie głogu może realnie obniżyć ryzyko wystąpienia miażdżycy . Pomoże nam też się uspokoić.
Jak wykorzystać owoce głogu?
Ze świeżo zebranych owoców głogu można przyrządzić pyszny dżem. Wystarczy szklanka cukru i kilogram owoców, by cieszyć się tym przyjemnym smakiem. Przygotowanie jest bardzo proste, choć wymaga odrobinę cierpliwości.
Owoce drylujemy i zostawiamy pod przykryciem na 12 godzin , by nieco zmiękły. Po tym czasie rozbijamy je tłuczkiem i przepuszczamy przez sokowirówkę. Tak obrobione gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając . Kiedy masa zacznie odstawać od brzegów naczynia, wsypujemy szklankę cukru. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoików.
Zerwane pod koniec lata lub jesienią owoce głogu są również idealnym materiałem na sok . Aby go przygotować, wystarczą owoce oraz dwa litry wody i 300 gramów cukru. Cukier wsypujemy do wody i gotujemy, aż się rozpuści. W międzyczasie kilogram owoców oczyszczamy z pestek.
Gotową miksturę cukrową łączymy z owocami i gotujemy przez 10-15 minut . Studzimy i odcedzamy przy użyciu gazy. Tak przygotowany sok należy spożyć do 2 dni od przyrządzenia .
Po inne przepisy na pyszne przetwory zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam np. recepturę na wyjątkowo smaczną konfiturę ze śliwek oraz sposób na aromatyczny dżem z dyni i pomarańczy .
Źródło zdjęcia: canva/Ockra
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: muratordom, beszamel.se