Wyborny przepis na dżem z dyni i pomarańczy
Dynia jest doskonała nie tylko na zupy i do pieczenia. Świetnie sprawdza się też w ciastach i deserach. Proponujemy wyborny przepis na dżem z dyni i pomarańczy. Dzięki niemu poznacie zupełnie nowe oblicze dyni.
Dżem z dyni jest gęsty i kremowy. Jego smak warto przełamać orzeźwiającą, cytrusową nutą. Taki dżem będzie doskonały do pieczywa, naleśników czy do przekładania ciast. Jest całkiem prosty do przygotowania.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wyborny przepis na dżem z dyni i pomarańczy
Składniki:
1 kg miąższu dyni
2 pomarańcze
1/2 cytryny
1 galaretka pomarańczowa
40-50 dag cukru
szczypta cynamonu
kawałek korzenia imbiru
Przygotowanie dżemu z dyni i pomarańczy
Miąższ z dyni pokrój w kostkę, umieść w garnku. Zalej wodą, zagotuj. Gotuj do czasu, aż dynia zmięknie.
Pomarańcze obierz. Ze skórki usuń białą część, pomarańczową skórkę pokrój w cienkie paseczki. Zagotuj syrop z 1/2 szklanki wody i 3 łyżek cukru. Wsyp do niego skórki pomarańczowe, gotuj 10 minut.
Do garnka z dynią dodaj pokrojone pomarańcze, wlej syrop ze skórkami oraz sok wyciśnięty z cytryny. Mieszając, gotuj ok. 30 minut.
Dodaj pozostały cukier, posiekany imbir i szczyptę cynamonu, wymieszaj. Gotuj całość ok. 20 minut.
Galaretkę pomarańczową rozmieszaj w 1/2 szklanki gorącej wody. Wlej do garnka z dynią, wymieszaj.
Gorącym dżemem napełnij wyparzone słoiki. Osusz krawędzie, nałóż pokrywki, szczelnie zamknij, ustaw na pokrywkach. Pozostaw do wystygnięcia.
Po więcej inspiracji na dyniowe przysmaki zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tam przepis na dyniowe kopytka, a także dynię w słodko-kwaśnej zalewie.
Źródło zdjęcia: canva/guaschfotografic Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel.se