Jak wykorzystać w kuchni topinambur?
Topinambur, choć jego nazwa może brzmieć trochę egzotycznie, jest stosunkowo łatwym w zakupie produktem. Roślina nazywana także słonecznikiem bulwiastym jest spokrewniona ze słonecznikiem zwyczajnym i pochodzi z Ameryki Północnej. Korzystnie wpływa na pracę praktycznie całego organizmu człowieka. Niżej zdradzamy, jakie ma właściwości i co można z tego korzenia przygotować.
Topinambur jest sprzedawany najczęściej jako korzeń, który wyglądem przypomina nieco świeży imbir oraz kurkumę. Przed spożyciem, tak jak w przypadku powyższych korzeni, również należy go dokładnie oczyścić i obrać.
Z początku topinambur służył ludziom jako zwykły pokarm, gdyż zawiera wiele wartości odżywczych, a przy okazji nie jest wybitnie kaloryczny. Obecnie coraz więcej osób stosuje go jako lekarstwo oraz suplement diety.
Co zawiera topinambur?
W topinamburze znajdziemy wiele cennych substancji odżywczych, takich jak witaminy A, B6, C, E, K oraz tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy. Dodatkowo wypełniony jest minerałami: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.
Dzięki dużej ilości mikroelementów skutecznie obniża poziom glukozy we krwi, zmniejsza zły cholesterol LDL, obniża ciśnienie krwi, poprawia pracę układu pokarmowego, przyspiesza metabolizm i oczyszcza organizm.
Inulina, która jest jednym z najcenniejszych składników topinamburu, obniża poziom cholesterolu , a w organizmie przekształca się we fruktozę, która jest znacznie lepiej tolerowana przez cukrzyków chorujących na cukrzycę typu 2.
Jak przygotować topinambur?
Dużą zaletą topinamburu jest możliwość jedzenia go także na surowo, dzięki czemu można zajadać się nim praktycznie przy każdej okazji. Trzeba jednak przyznać, że znacznie smaczniejszy jest po obróbce termicznej, która zwiększa także przyswajalność wartości odżywczych.
Świetną metodą na wprowadzenie tego korzenia do diety, jest zastąpienie nim klasycznych ziemniaków. Topinambur gotuje się około 2 razy szybciej od kartofli. Sprawdza się także w formie frytek czy pieczonych łódeczek.
Dodaje się go do zup, zapiekanek, gulaszy, sałatek oraz je jako samodzielną przekąskę. Podobnie, jak w przypadku ziemniaków, topinambur jest bardzo uniwersalnym produktem i praktycznie każdy znajdzie w nim coś dla siebie.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaczki. Ten tekst wyjawia przepis na pyszne placki ziemniaczane z serem.
Źródło zdjęcia: canva/bhofack2, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pyszne i pożywne śniadanie. Fantastyczna jajecznica z brokułami
-
Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
-
Prosty przepis na puszyste racuchy z jabłkami bez dodatku jajek
Źródło: ktomalek; wapteka