Smakosze.pl
Ścieranie ziemniaków

canva/ksushachmeister, Getty Images

Placki ziemniaczane smażone z dodatkiem sera żółtego

3 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Placki ziemniaczane w klasycznej wersji są smaczne, warto jednak od czasu do czasu urozmaicać sobie swój jadłospis. Do masy ziemniaczanej dodaj więc odrobinę tartego sera. Dzięki niemu placki będą smaczniejsze i o wiele bardziej sycące.

Może się wydawać, że ciężko w jakikolwiek sposób udoskonalić recepturę placków ziemniaczanych - jadamy je w końcu od lat tak samo. Wystarczy jednak dodać jeden składnik, aby odmienić je o 180 stopni.

Ser sprawia, że po wgryzieniu się w placki czujemy intensywniejszy smak, a ciągnące się nitki są wyjątkowo satysfakcjonujące. Ciężko o smaczniejszą metodę ich przygotowania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na placki ziemniaczane z serem

Potrzebujesz więcej przepisów na pyszne potrawy? Sprawdź ten tekst, w którym zdradzamy, jak przygotować krokiety, aby nie pękały podczas smażenia. Tutaj prezentujemy sos pasujący do poniższych placków.

Składniki:

  • 4 ziemniaki

  • opakowanie żółtego sera

  • 1 jajko

  • 1 cebula

  • łyżka mąki

  • koperek

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od obrania i umycia kartofli pod bieżącą wodą. Następnie zetrzyj je na tarce o największych oczkach, przełóż na sito i odciśnij z nich nadmiar wody. Tak oporządzone warzywo włóż do dużej miski.

Zupa grzybowa

Tradycyjna zupa grzybowa według przepisu babci Helenki

CZYTAJ DALEJ

Na tej samej tarce zetrzyj również obraną cebulę oraz ser żółty. Przełóż je do miski z ziemniakami. Dodaj do nich jajko, mąkę, koperek, sól oraz pieprz. Wymieszaj ciasto bardzo dokładnie.

Na patelnie wlej olej i postaw ją na średnim gazie. Gdy tłuszcz będzie wystarczająco gorący, wykładaj na niego porcje ciasta. Smaż placki na złoty kolor z obu stron. Podawaj ze śmietaną. Smacznego.

Placki ziemniaczane

Źródło: canva/Ryzhkov, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujzkasia

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >