Smakosze.pl Porady Jak za pomocą folii aluminiowej wyczyścić piekarnik?
canva/marcovarro

Jak za pomocą folii aluminiowej wyczyścić piekarnik?

19 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Czyszczenie piekarnika nie jest prostym zadaniem - w jego wnętrzu zbiera się sporo trudnego w usunięciu brudu. Na szczęście nie trzeba posiłkować się drogą chemią. Wystarczy stara dobra folia aluminiowa, którą każdy z nas ma w domu.

Piekarnik podczas używania łatwo ulega zabrudzeniom. Co więcej, jego specyfika sprawia, że wiele osób rzadko zabiera się za jego gruntowne wysprzątanie.

W sklepach dostępne są liczne specyfiki do czyszczenia starego tłuszczu i przypalonych resztek jedzenie z wnętrza pieca. Okazuje się jednak, że wcale ich do tego nie potrzeba.

Czyszczenia piekarnika przy pomocy folii aluminiowej

Cały proces zacznij od zdemontowania kratek oraz prowadnic bocznych. Zawczasu sprawdź, czy piekarnik jest całkowicie wystudzony, aby przypadkiem się nie poparzyć.

Następnie z dużego kawałka folii aluminiowej uformuj kulkę i zamocz ją w mleczku do czyszczenia. Teraz wystarczy silnie wyszorować wszystkie powierzchnie piekarnika.

Nie zapomnij również o przetarciu szklanej szyby, na której formują się często tłuszczowe plamy i zacieki. Folia z mleczkiem poradzą sobie z nimi bez żadnych kłopotów.

Inne metody czyszczenia piekarnika

Jeśli nie masz ochoty na zbyt dużo pracy, możesz wykorzystać właściwości pary wodnej - ta skutecznie zmiękcza zabrudzenia i ułatwia ich usuwanie.

Do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika włóż naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Po około 20 minutach wyłącz urządzenie i wyjmij naczynie.

Po ostudzeniu piekarnika wystarczy przejechać wilgotną ściereczką we wnętrzu po zabrudzeniach, a te odejdą z wielką łatwością.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak optymalnie korzystać z folii aluminiowej. Ten tekst zdradza zalety picia zsiadłego mleka.

Piekarnik

Źródło zdjęcia: canva/brizmaker, Getty Images Pro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stylzycia.radiozet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy