Jak zamrozić schabowe i mielone?
Święta, święta i po świętach. Jeśli przygotowaliście za dużo jedzenia, zastanówcie się co z nim zrobić, by nic się nie zmarnowało. Dobrą metodą utrwalania żywności jest jej mrożenie. Tym sposobem można przechowywać wiele produktów spożywczych i potraw. A wiecie jak zamrozić schabowe i mielone, by po odgrzaniu smakowały jak świeżo zrobione?
Większość potraw najsmaczniejsza jest oczywiście zaraz po przygotowaniu. Jeśli jednak zrobiliście za dużo kotletów, nie pozwólcie im się zmarnować. Nie zwlekajcie też zbyt długo z decyzją, co z nimi zrobić. Najlepiej jak tylko znudzi się wam już ich jedzenie, przeznaczcie je do zamrożenia. Za kilka dni, gdy nie będziecie mieć czasu na gotowanie obiadu, będą jak znalazł. Wystarczy je tylko odgrzać.
Jak zamrozić schabowe i mielone?
Zasada mrożenia kotletów schabowych i mielonych jest podobna. Kotlety po usmażeniu trzeba wystudzić, czyli doprowadzić do temperatury pokojowej. Potem należy je zapakować do woreczka foliowego przeznaczonego do mrożenia żywności lub do kontaktu z żywnością. Najlepiej od razu je poporcjować np. po dwie sztuki.
By mieć pewność, że kotlety nie posklejają się w czasie mrożenia, można je najpierw ułożyć je na desce do krojenia lub tacce, przykryć folią spożywczą i gdy zamarzną, włożyć do foliowych torebek. Możecie też ułożyć kotlety w stosik, przekładając je kawałkami folii spożywczej lub aluminiowej.
Kotlety schabowe warto zamrozić jeszcze przed usmażeniem. Plastry mięsa wystarczy rozbić, oprószyć przyprawami, ułożyć pojedynczo na tacce, a gdy zamarzną przełożyć je do foliowego woreczka. Po rozmrożeniu wystarczy je obtoczyć w panierce i usmażyć. Dzięki temu unikniecie ryzyka, że po rozmrożeniu zacznie z nich odpadać panierka.
Torebkę z mrożonką zawsze podpiszcie nazwą produktu oraz datą i spożyjcie najlepiej w ciągu kilku tygodni.
Kilka wskazówek
Do zamrażania lepiej nie przeznaczać kotletów mielonych, które mają np. dodatek kiszonego ogórka czy żółtego sera. Po rozmrożeniu mogą bowiem stracić na smaku.
Jeśli chcecie podać na obiad kotlety z zamrażarki, najpierw je rozmroźcie, a potem odgrzejcie. Możecie włożyć je do piekarnika o temp. 160 st. C i trzymać ok. 20 minut, aż będą dobrze gorące.
Kotlety możecie też podgrzać na suchej patelni lub ponownie usmażyć na patelni z olejem. Ta druga opcja zapewni panierce chrupkość, choć da też większą kaloryczność dania.
Na naszej stronie znajdziecie też rady, jak wykorzystać resztki po świętach . Dowiecie się też, czy można mrozić smażonego karpia .
Źródło zdjęcia: canva/Qwart
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy, kuchnia.pl Zapraszamy na nasz Instagram