Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak wykorzystać resztki po Świętach?

Jak wykorzystać resztki po Świętach?

Wykorzystanie resztek świątecznych dań
canva/zi3000

Wigilia dawno już za wami, a świąteczne potrawy nadal są w waszych lodówkach? Mamy kilka wskazówek co możecie z nimi zrobić. Pośpiech jest wskazany, lecz nie koniecznie wszystko będziecie musieli zjadać w oryginalnej postaci.

Podpowiadaliśmy już jak poradzić sobie z nadmiarem karpia i jak najlepiej przechować sałatkę jarzynową. Teraz wracamy z garścią rad jak odświeżyć i uratować przed zepsuciem świąteczne przysmaki. Z naszymi radami wszystko zniknie, a wy nie będziecie znudzeni jedzeniem tych samych dań.

Co zrobić ze świątecznymi resztkami?

Najlepszym pomysłem jest zamrażanie dań, których już nie będziemy jeść. Pamiętajmy tylko, że do zamrażarki trafić powinny, gdy jeszcze nie są zepsute. W ujemnej temperaturze bakterie wstrzymają swoją działalność, ale w czasie rozmrażania ich aktywność będzie jeszcze większa.

Niektóre dania można też zawekować. Proces ten polega na zamykaniu ciepłych potraw w słoikach. W ten sposób zabezpieczyć możemy świąteczne zupy bez dodatku nabiału albo kapustę z grochem czy bigos.

Nadaj świątecznym potrawom nowego kształtu

Sałatkę jarzynową czy wędliny, które już chwilę spędziły w lodówce, można wykorzystać do zrobienia zapiekanki lub tarty. Jeżeli mamy w zamrażalniku chleb lub ciasto francuskie, w kilka chwil wyczarujemy pyszny posiłek. Mięso może posłużyć też za bazę do jajecznicy.

Jajka ugotowane do jarzynowej możemy przekształcić w smaczną pastę jajeczną, a nadliczbowe ogórki kiszone niech posłużą do zrobienia zupy ogórkowej. Z kapusty kiszonej natomiast z powodzeniem możemy zrobić pyszne paszteciki drożdżowe.

Jeżeli pozostało nam dużo chleba, możemy go zamrozić lub zrobić z niego grzanki. Zapiekając je z masłem i czosnkiem zrobimy doskonałą przekąskę do sałatek. Jeśli obsypiemy je serem, będą pasowały np. do ziołowej zupy pomidorowej.

Zupy w słoikach
Wekowanie to idealny sposób na przedłużenie świeżości zup

Źródło zdjęcia: canva/MagMos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps Zapraszamy na nasz Instagram