Smakosze.pl Porady Jak zawijać gołąbki, żeby się nie rozpadły?
canva/CherriesJD

Jak zawijać gołąbki, żeby się nie rozpadły?

28 stycznia 2022

Gołąbki uwielbia wielu smakoszy. Mięsno-ryżowy farsz w delikatnej kapuścianej otoczce potrafi jednak spędzić sen z powiek niejednej gospodyni domowej. Wszystko dlatego, że nawet najdrobniejszy błąd podczas przygotowania może doprowadzić do powstania nieatrakcyjnej wizualnie potrawy. Wiemy, jak temu zapobiec.

Nieważne czy gołąbki nadziewacie mięsem, czy też przyrządzacie je w wersji wegetariańskiej — muszą być dobrze zawinięte, by można było je podać gościom. Z naszymi poradami na pewno wam się uda.

Skuteczna metoda zawijania gołąbków

Choć mogłoby się wydawać, że nie ma jednej skutecznej metody przyrządzania gołąbków, patent, który wam za chwilę zaprezentujemy, z pewnością was nie zawiedzie. Zapomnijcie o radach, by kapustę potraktować jak naleśnik czy krokiet.

Dobrze znane sposoby zawijania farszu w ciasto mogą się nie sprawdzić, gdy mięsne nadzienie, będziemy pakować do dużo mniej elastycznych warzywnych liści. Znamy pewniejszy trik, który pozwoli wam przyrządzić tę potrawę szybko i skutecznie.

Zawijanie gołąbków krok po kroku

Krok 1: Kapustę starannie sparzamy i oddzielamy jej liście. Jeden z nich układamy sobie na dłoni i nakładamy na niego do dwóch łyżek farszu. Wypełnianie gołąbka rozpoczynamy bliżej głąba.

Krok 2: Zwijamy liść, zaczynając od zgrubienia. Dobrze dociskamy warzywo do nadzienia i upewniamy się, że krawędź znalazła się głęboko wewnątrz rulonu.

Krok 3: Gdy zawijas jest gotowy, jedną z końcówek liścia wciskamy palcem wskazującym do wnętrza gołąbka. To samo powtarzamy z zakończeniem po drugiej stronie. Właśnie nafaszerowaliśmy kapustę.

Ta technika pozwala skutecznie zamknąć nadzienie wewnątrz liści. Teraz gołąbki możemy upiec lub ugotować w sosie pomidorowym . Będą pyszne zarówno z pieczywem jak i z ziemniakami.

Gołąbki na talerzu
Zawijanie gołąbków może być skuteczne

Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy, slowo.org, przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy