Smakosze.pl
Pasta jajeczna — śniadaniowy klasyk

canva/RichHobson

Błyskawiczna pasta jajeczna z chrupiącą, soczystą papryką

4 Lutego 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pasty kanapkowe są doskonałym pomysłem na przygotowanie bogatego w smaki i kolory śniadania. Nikt nie oprze się chrupiącemu pieczywu podanemu z delikatnym jajeczno-warzywnym miksem. Spróbujcie koniecznie — ten smak skradnie wasze serca.

Prezentowaliśmy wam już przepis na wyśmienitą pastę kanapkową z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek oraz na smaczne smarowidło z cukinii. Dziś powracamy do klasyki, czyli do pasty na bazie jajek. Tym razem proponujemy, by dodać do nich posiekana czerwoną paprykę. Specjał urozmaici kanapki i przyjemnie zaskoczy rozmaitością tekstur. Skusicie się?

bułeczki

Najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborną pastę jajeczną z papryką

Składniki:

  • 2 jaja

  • ćwierć niedużej czerwonej papryki

  • 1 łyżka domowego majonezu

  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Obieramy je, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem.

Łączymy z papryką i majonezem i szczypiorkiem. Doprawiamy wedle gustu i podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.

Wskazówki:

  • Pastę możemy podać w podpieczonym chlebie tostowym. Wystarczy, że zamkniemy ją między dwoma chrupiącymi kromkami. Z podanych proporcji wyjdą nam dwie takie kanapki.

  • Jeśli lubicie ostre nuty, możecie dodać odrobinę posiekanego chilli lub obficie doprawić danie pieprzem czy suszona ostrą papryką. Pikantne przyprawy doskonale podkreślą smak jaj.

  • Jeżeli chcecie, by pasta była nieco lżejsza, użyjcie majonezu wymieszanego ze śmietanką lub jogurtem naturalnym czy greckim. Konsystencja będzie zachowana, a przy odpowiednim doprawieniu pasta nadal będzie bardzo smaczna.

Drobno pokrojona papryka czerwona

Drobno pokrojona papryka czerwona będzie doskonałym dodatkiem do jaj

Źródło zdjęcia: canva/Langan

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Slajd 1 z 10

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >