Smakosze.pl

canva/RichHobson

Błyskawiczna pasta jajeczna z chrupiącą, soczystą papryką

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Pasty kanapkowe są doskonałym pomysłem na przygotowanie bogatego w smaki i kolory śniadania. Nikt nie oprze się chrupiącemu pieczywu podanemu z delikatnym jajeczno-warzywnym miksem. Spróbujcie koniecznie — ten smak skradnie wasze serca.

Prezentowaliśmy wam już przepis na wyśmienitą pastę kanapkową z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek oraz na smaczne smarowidło z cukinii . Dziś powracamy do klasyki, czyli do pasty na bazie jajek. Tym razem proponujemy, by dodać do nich posiekana czerwoną paprykę. Specjał urozmaici kanapki i przyjemnie zaskoczy rozmaitością tekstur. Skusicie się?

Przepis na wyborną pastę jajeczną z papryką

Składniki:

  • 2 jaja

  • ćwierć niedużej czerwonej papryki

  • 1 łyżka domowego majonezu

  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Obieramy je, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem.

Łączymy z papryką i majonezem i szczypiorkiem. Doprawiamy wedle gustu i podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.

Wskazówki:

  • Pastę możemy podać w podpieczonym chlebie tostowym. Wystarczy, że zamkniemy ją między dwoma chrupiącymi kromkami. Z podanych proporcji wyjdą nam dwie takie kanapki.

  • Jeśli lubicie ostre nuty, możecie dodać odrobinę posiekanego chilli lub obficie doprawić danie pieprzem czy suszona ostrą papryką. Pikantne przyprawy doskonale podkreślą smak jaj.

  • Jeżeli chcecie, by pasta była nieco lżejsza, użyjcie majonezu wymieszanego ze śmietanką lub jogurtem naturalnym czy greckim. Konsystencja będzie zachowana, a przy odpowiednim doprawieniu pasta nadal będzie bardzo smaczna.

Drobno pokrojona papryka czerwona
Drobno pokrojona papryka czerwona będzie doskonałym dodatkiem do jaj

Źródło zdjęcia: canva/Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]