Błyskawiczna pasta jajeczna z chrupiącą, soczystą papryką
Pasty kanapkowe są doskonałym pomysłem na przygotowanie bogatego w smaki i kolory śniadania. Nikt nie oprze się chrupiącemu pieczywu podanemu z delikatnym jajeczno-warzywnym miksem. Spróbujcie koniecznie — ten smak skradnie wasze serca.
Prezentowaliśmy wam już przepis na wyśmienitą pastę kanapkową z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek oraz na smaczne smarowidło z cukinii. Dziś powracamy do klasyki, czyli do pasty na bazie jajek. Tym razem proponujemy, by dodać do nich posiekana czerwoną paprykę. Specjał urozmaici kanapki i przyjemnie zaskoczy rozmaitością tekstur. Skusicie się?
Przepis na wyborną pastę jajeczną z papryką
Składniki:
2 jaja
ćwierć niedużej czerwonej papryki
1 łyżka domowego majonezu
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Obieramy je, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem.
Łączymy z papryką i majonezem i szczypiorkiem. Doprawiamy wedle gustu i podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Wskazówki:
Pastę możemy podać w podpieczonym chlebie tostowym. Wystarczy, że zamkniemy ją między dwoma chrupiącymi kromkami. Z podanych proporcji wyjdą nam dwie takie kanapki.
Jeśli lubicie ostre nuty, możecie dodać odrobinę posiekanego chilli lub obficie doprawić danie pieprzem czy suszona ostrą papryką. Pikantne przyprawy doskonale podkreślą smak jaj.
Jeżeli chcecie, by pasta była nieco lżejsza, użyjcie majonezu wymieszanego ze śmietanką lub jogurtem naturalnym czy greckim. Konsystencja będzie zachowana, a przy odpowiednim doprawieniu pasta nadal będzie bardzo smaczna.
Źródło zdjęcia: canva/Langan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przepisy