Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bezbłędna receptura Magdy Gessler na kluski śląskie z sosem

Bezbłędna receptura Magdy Gessler na kluski śląskie z sosem

Kluski śląskie z sosem Magdy Gessler
canva/sitriel; TRICOLORS/East News

Magda Gessler lubi zaskakiwać nowymi odsłonami tradycyjnych dań. Inspirowany programem Kuchenne Rewolucje, przepis na kluski śląskie z sosem z pewnością przypadnie wam do gustu. Będziecie zaskoczeni, z czym można podać tradycyjny ziemniaczany specjał. Danie przyrządzicie w chwilę, więc zachęcamy, by spróbować.

Receptury Magdy Gessler słyną z niestandardowych składników i ciekawych połączeń smakowych. Wystarczy wspomnieć jej przepis na purée ziemniaczane czy tatara. Tym razem zdradzamy przepis restauratorki na kluski śląskie i jeden z pysznych sosów, z którymi są serwowane w restauracji Pyza Śląska. Skusicie się?

Przepis na kluski śląskie z sosem Magdy Gessler

Składniki na kluski śląskie:

  • 1 kg mączystych ziemniaków

  • 1 jajo

  • 250 g mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

Składniki na sos:

  • 5 kiełbasek frankfurterek

  • 5 świeżych pomidorów

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie klusek:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Gdy nieco przestygną, przeciskamy je przez praskę i przekładamy do miski. Dzielimy je na 4 części, jedną z nich wyjmując i wsypując w to miejsce mąkę ziemniaczaną.

Następnie dodajemy jajo oraz sól i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulki z dziurką i gotujemy je w osolonym wrzątku przez około 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy z sosem.

Przygotowanie sosu:

Pomidory myjemy i sparzamy, by usunąć skórkę. Kroimy je i podsmażamy delikatnie na rozgrzanym oleju, tak aby zredukować płyn zawarty w warzywach. Powstały sos blendujemy i doprawiamy go solą oraz pieprzem.

Osobno podsmażamy pokrojone w plasterki kiełbaski i dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem jeszcze smażymy, a następnie zawartość patelni łączymy z sosem pomidorowym i podajemy z wcześniej przygotowanymi kluskami.

Wskazówki:

  • Poza sezonem na pomidory, świeże warzywo możecie zastąpić 1 puszką krojonych pomidorów lub przyrządzić sos zagęszczając domowy przecier. Będzie równie pysznie.

  • Jeśli wasze pomidory są nieco kwaśne, warto je posłodzić. Możecie użyć cukru, miodu lub syropu klonowego — zależnie od upodobań. Upewnijcie się tylko, że składnik dobrze połączył się z warzywami.

  • Jeżeli nie jecie mięsa, frankfurterki możecie zastąpić dowolnymi roślinnymi kiełbaskami — do pomidorów pasują niemalże wszystkie dostępne na rynku. Dostosujcie tylko odpowiednio ilość użytych przypraw.

  • Danie możecie w prosty sposób zweganizować. Użyjcie roślinnych kiełbasek, a jajko zamieńcie na namoczoną w 3 łyżkach wrzątku łyżkę mielonego siemienia lnianego. Kluski będą pyszne.

Kluski śląskie z mięsnym gulaszem
Kluski śląskie można też podać z mięsnym gulaszem

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram