Smakosze.pl
Biszkopt cioci Koci — tylko trzy składniki

canva/studionobra

Przedwojenny biszkopt cioci Koci z 3 składników, absolutny ideał

15 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Tradycyjne przepisy często pozwalają osiągnąć najlepsze efekty. Tak będzie również w przypadku tej przedwojennej receptury na biszkopt. Delikatne ciasto z prodiża zachwyci każdego, kto go spróbuje. Jeżeli dysponujecie tym sprzętem, koniecznie sprawdźcie, jak smakuje.

Zdradzaliśmy wam już, dlaczego warto użyć oleju do zrobienia biszkoptu i podpowiadaliśmy jak przyrządzić ten specjał z trzech podstawowych składników. Tym razem na tapet bierzemy sprawdzony sposób na przyrządzenie klasycznego ciasta w prodiżu. Przedwojenna receptura zaowocuje wypiekiem, który nie opadnie i zbierze masę komplementów.

Surówka

Boska surówka z białej kapusty w pysznej słodko-kwaśnej zalewie autorstwa Tomasza Strzelczyka

CZYTAJ DALEJ

Przepis na przedwojenny biszkopt cioci Koci

Składniki:

  • 4 jaja

  • 1 szklanka drobnego cukru

  • 1 szklanka mąki pszennej

Przygotowanie:

Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie umieszczamy ją na dnie prodiża. Jaja wbijamy do głębokiej miski.

Wsypujemy cukier i ubijamy wszystko przez 10 minut. Wyłączamy mikser, wsypujemy mąkę i ostrożnie, lecz sprawnie łączymy ją z ubitymi jajami przy pomocy łyżki.

Ciasto przelewamy do tortownicy włożonej do prodiża. Włączamy urządzenie i pieczemy ciasto przez 35 minut. W trakcie pieczenia nie uchylamy pokrywy i nie stukamy w prodiż.

Po upływie zadanego czasu biszkopt powinien być gotowy. Jego stan możemy sprawdzić przy pomocy drewnianego patyczka — po wbiciu w ciasto powinien być suchy. Ostudzony biszkopt posypujemy cukrem pudrem.

Wskazówki:

  • Jeżeli nie macie prodiża, spróbujcie upiec ciasto w piekarniku. Prodiż zazwyczaj utrzymuje temperaturę od 200 do 220 stopni Celsjusza.

  • Zamiast używać masła i bułki tartej możecie skorzystać z papieru do pieczenia. Dopilnujcie tylko, by nie dotykał ścianek prodiża i upewnijcie się, że wytrzyma temperaturę panującą w urządzeniu.

  • Biszkopt możemy upiec z jabłkiem. Obrane i pokrojone na ćwiartki owoce wystarczy ułożyć na dnie tortownicy, posypać cukrem oraz cynamonem i pokryć ciastem. Po około 40 minutach ciasto wyjmujemy zarówno z prodiża, jak i z tortownicy.

Pokrojony biszkopt z jabłkiem

Biszkopt możecie upiec z dodatkiem jabłek

Źródło zdjęcia: canva/sanapadh

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wielkiezarcie

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >
policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >