Przedwojenny biszkopt cioci Koci z 3 składników, absolutny ideał
Tradycyjne przepisy często pozwalają osiągnąć najlepsze efekty. Tak będzie również w przypadku tej przedwojennej receptury na biszkopt. Delikatne ciasto z prodiża zachwyci każdego, kto go spróbuje. Jeżeli dysponujecie tym sprzętem, koniecznie sprawdźcie, jak smakuje.
Zdradzaliśmy wam już, dlaczego warto użyć oleju do zrobienia biszkoptu i podpowiadaliśmy jak przyrządzić ten specjał z trzech podstawowych składników. Tym razem na tapet bierzemy sprawdzony sposób na przyrządzenie klasycznego ciasta w prodiżu. Przedwojenna receptura zaowocuje wypiekiem, który nie opadnie i zbierze masę komplementów.
Przepis na przedwojenny biszkopt cioci Koci
Składniki:
4 jaja
1 szklanka drobnego cukru
1 szklanka mąki pszennej
Przygotowanie:
Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie umieszczamy ją na dnie prodiża. Jaja wbijamy do głębokiej miski.
Wsypujemy cukier i ubijamy wszystko przez 10 minut. Wyłączamy mikser, wsypujemy mąkę i ostrożnie, lecz sprawnie łączymy ją z ubitymi jajami przy pomocy łyżki.
Ciasto przelewamy do tortownicy włożonej do prodiża. Włączamy urządzenie i pieczemy ciasto przez 35 minut. W trakcie pieczenia nie uchylamy pokrywy i nie stukamy w prodiż.
Po upływie zadanego czasu biszkopt powinien być gotowy. Jego stan możemy sprawdzić przy pomocy drewnianego patyczka — po wbiciu w ciasto powinien być suchy. Ostudzony biszkopt posypujemy cukrem pudrem.
Wskazówki:
Jeżeli nie macie prodiża, spróbujcie upiec ciasto w piekarniku. Prodiż zazwyczaj utrzymuje temperaturę od 200 do 220 stopni Celsjusza.
Zamiast używać masła i bułki tartej możecie skorzystać z papieru do pieczenia. Dopilnujcie tylko, by nie dotykał ścianek prodiża i upewnijcie się, że wytrzyma temperaturę panującą w urządzeniu.
Biszkopt możemy upiec z jabłkiem. Obrane i pokrojone na ćwiartki owoce wystarczy ułożyć na dnie tortownicy, posypać cukrem oraz cynamonem i pokryć ciastem. Po około 40 minutach ciasto wyjmujemy zarówno z prodiża, jak i z tortownicy.
Źródło zdjęcia: canva/sanapadh
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: wielkiezarcie