Jak zrobić ciasto bez pieczenia w 5 minut?
Nie da się ukryć, że ciasto bez pieczenia potrafi przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Istnieje wiele receptur na smakowite desery, które nie wymagają użycia piekarnika. Jedna z nich idealnie sprawdza się, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowania.
Ciasto bez pieczenia w 5 minut
Nie od dziś wiadomo, że ciasto bez pieczenia zazwyczaj nie wymaga dużej ilości pracy. Już wcześniej wspominaliśmy o deserze, który nosi nazwę Śnieżny Puch . Dziś sięgniemy po ciasto Banoffee. Ciasto można przygotować nawet w 5 minut.
Pyszne ciasto bez pieczenia w znacznej mierze składa się z bananów. Oprócz nich w deserze zagości masa kajmakowa oraz serek mascarpone. Całość smakuje obłędnie. Ciasto momentalnie znika z talerzy, a prośby o dokładkę są niemal pewne.
Ciasto Banoffee jest banalnie proste w przygotowaniu. Nawet smakosze, którzy na co dzień stronią od przyrządzania deserów, poradzą sobie z tym wyzwaniem bez większych problemów . Jakich składników potrzebujemy?
-
4 banany
-
400 g masy kajmakowej
-
250 g serka mascarpone
-
300 ml śmietany 30%
-
150 g herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)
-
100 g masła
-
50 g migdałów
-
30 ml soku z cytryny
-
45 g cukru pudru
-
100 g czekolady
(Canva / Siraphol)
Prosty przepis na ciasto bez pieczenia
Oprócz wyżej wymienionych składników będziemy potrzebowali jeszcze foremki o średnicy około 25 cm. Na początku herbatniki rozdrabniamy. Łączymy je z roztopionym masłem oraz posiekanymi migdałami . Masą pokrywamy dno foremki, które wcześniej wyścielamy papierem do pieczenia.
Opakowanie masy kajmakowej wstawiamy na chwilę do gorącej wody. Dzięki temu będzie bardziej płynna. Rozsmarowujemy ją na spodzie z herbatników . Banany kroimy na plastry, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na masie kajmakowej.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Kiedy zgęstnieje, wzbogacamy ją stopniowo o serek mascarpone. Tak przygotowaną masę wykładamy na warstwę bananów. Na koniec ciasto posypujemy wiórkami z tartej czekolady. Możemy również oprószyć deser samym kakao .
Ciasto bez pieczenia smakuje najlepiej, kiedy schłodzimy je przez godzinę. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zajadać je od razu. Godny uwagi jest również przepis na deser, z którym poradzi sobie nawet dziecko .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Smaker