Jak zrobić delikatną jajecznicę bez masła i oleju?
Nie ma nic lepszego niż dobrze usmażona jajecznica wraz z tostami i ciepłą kawą w czasie śniadania. Niektórzy jednak nie chcą smażyć jej na maśle lub oleju - na szczęście istnieją doskonałe alternatywy. Wystarczy na patelnie wlać odrobinę mleka, a jajka nie tylko będą idealnie ugotowane, lecz również nabiorą pysznego smaku.
Jajecznica znana jest na całym świecie i praktycznie wszędzie przygotowuje się ją na maśle, tłuszczu z bekonu czy oleju. Trzeba pamiętać, że codzienne jedzenie tłustych potraw nie jest zdrowe.
Ograniczenie spożycia tłuszczy w dzisiejszych czasach jest bardzo popularną dietą, na którą decydują się miliony ludzi z całego świata - stąd wielu z nich chce znać sposób na jajecznicę bez tłuszczu. Dlatego część osób preferuje gotowanie bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością. Zdradzamy proste metody, aby jajecznica pozbawiona tłuszczu wyszła perfekcyjnie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jajecznica na mleku
Najlepszym rozwiązaniem, który nie tylko nie wpływa na wartość odżywczą jajek w praktycznie żadnym stopniu, to dodatkowo nadaje im głębie smaku, jest zrobienie jajecznicy na mleku.
Na patelnię wystarczy wlać łyżkę mleka, podgrzać je i wbić do niego jajka. Intensywnie mieszając, po kilku minutach będziemy mogli cieszyć się kremową jajecznicą i głębokim smaku.
Oczywiście warto pamiętać, aby wykorzystać patelnię teflonową, do której nie przywrze żaden kawałek jajka - inaczej ryzykuje się przypalenie jedzenia.
Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszną pastę z grzybów leśnych. Ten tekst poświęcony został plackom z kiszonych ogórków, które są lepsze od ziemniaczanych.
Jajecznica z mikrofalówki? To możliwe
Wyjątkowo szybki sposób z mikrofalówką trwa około 2 minut i jest bardzo prosty. Roztrzepane jajka wlewa się do naczynia żaroodpornego i wstawia do mikrofalówki na 30 sekund.
Po 30 sekundach wyciąga się naczynie, miesza jego zawartość i ponownie wkłada do urządzenia na 30 sekund. Czynność należy powtórzyć jeszcze jeden raz.
Po ostatnim cyklu śniadanie jest gotowe. Trik ten zadziała również w przypadku jajecznicy z dodatkami.
Źródło: canva/nitrub, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pikantny, a zarazem soczysty schab w sosie chrzanowo-musztardowym
-
Kaszanka zapiekana w piekarniku z dodatkiem kiszonej kapusty
źródło: gotujmy.pl