Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić delikatne śledzie w śmietanie? Ewa Wachowicz ma prosty trik
Pawel Wodzynski/East News, canva/arfo

Jak zrobić delikatne śledzie w śmietanie? Ewa Wachowicz ma prosty trik

17 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli masz ochotę na wyjątkową przekąskę, proponujemy śledzie. Są zdrowe i smaczne. Sprawdź, jak zrobić delikatne śledzie w śmietanie. Ewa Wachowicz ma na nie prostą sztuczkę, dzięki której wychodzą miękkie i kruche. Wystarczy je tylko namoczyć.

Śledzie królują na naszych stołach w Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by to, co smaczne i zdrowe gościło na naszych stołach częściej. Zwłaszcza że przygotowanie śledzi jest bardzo proste.

Dziś podamy wam sprawdzony przepis Ewy Wachowicz na śledzie w śmietanie. Wychodzą bardzo delikatne, dzięki temu, że wcześniej dziennikarka moczy je w mleku. Koniecznie przetestujcie jej recepturę.

Jak zrobić delikatne śledzie w śmietanie? Ewa Wachowicz zdradza niezawodni trik

Składniki:

  • 50 dag solonych filetów śledziowych

  • ok. 2 szklanki mleka

  • 1 winne jabłko

  • 2 cebule

  • sok z cytryny

  • 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany

  • sól, pieprz, cukier

  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie śledzi w śmietanie

Śledzie opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na kilka godzin, by wypłukać z nich nadmiar soli. Wodę odlej, śledzie osącz, zalej mlekiem i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

W tym czasie cebulę obierz, pokrój w półplasterki. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało.

Filety osącz z mleka, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na kawałki. Ułóż na półmisku, obłóż pokrojoną cebulą i startym jabłkiem.

Śmietanę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zalej nią śledzie. Odstaw na kilka godzin do lodówki, by smaki się przegryzły. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne śledzie. Sprawdź, jak przygotować śledzie po turecku , a także, jak zrobić śledzie w buraczkach .

mleko
mleko

Źródło zdjęcia: canva/krisanapong detraphiphat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewawachowicz Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy