Kultowe, uwielbiane od pokoleń śledzie w buraczkach pod pierzynką
Szuba jest klasycznym śledziowym rarytasem, który skradł już serca wielu smakoszy. Tym razem proponujemy wam przygotowanie urozmaiconej wersja tej słynnej sałatki. Zamiast marchewki używamy w niej buraków i ziemniaków, czyli sezonowych warzyw zimowych. Jest równie pysznie. Skusicie się?
Podpowiadaliśmy wam już jak odróżnić matiasy od innych śledzi i jaki olej będzie najlepszy do przygotowania tej ryby w marynacie. Tym razem zdradzamy przepis na wyjątkowo pyszne i efektowne śledzie pod pierzynką. Dodatek buraczków i ziemniaków wspaniale podkreśla smak rybnego mięsa.
Przepis na wyborne śledzie pod pierzynką
Składniki:
250 g wypłukanych filetów śledziowych
po 500 g buraków i ziemniaków
4 ogórki kiszone
5 dużych jaj
150 g startego sera żółtego
1 niewielka cebula
2 łyżki musztardy francuskiej
4 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
świeżo zmielony pieprz
pęczek szczypiorku
ok. 300 ml majonezu
Przygotowanie:
Śledzie kroimy w kawałki, skrapiamy je sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i siekamy. Łączymy ja z rybą, musztardą i olejem. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i przekładamy do dużej szklanej miski.
Smarujemy majonezem, wykorzystując mniej więcej 1/3 ilości. Buraki i ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości, czyli odpowiednio przez 90 i 60 minut (ziemniaki gotujemy krócej).
Warzywa odcedzamy i studzimy i obieramy ze skórki. Ziemniaki kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i układamy na warstwie majonezu, a następnie przykrywamy je pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami kiszonymi.
Na to wykładamy drugą częścią jajecznego sosu. Buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach, układamy w misce z sałatką i smarujemy ostatnią porcją majonezu. Jajka gotujemy na twardo.
Wystudzone jaja obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Na wierzch wysypujemy starty ser i posiekany szczypiorek. Sałatkę oddstawiamy na minimum godzinę. Podajemy ze świeżym chlebem. Smacznego.
Wskazówka: Buraki i ziemniaki możecie upiec w piekarniku lub kupić już ugotowane, przyspieszając tym samym przygotowanie sałatki.
Źródło zdjęcia: canva/congerdesign
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Banalnie prosta i ekspresowa szarlotka na cieście francuskim wg. Katarzyny Dowbor
Smakowite kotlety ziemniaczane z niespodzianką wg. przepisu Karola Okrasy
Źródło: kwestiasmaku