Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2022-01-05T203332.816

canva/HandmadePictures

Kultowe, uwielbiane od pokoleń śledzie w buraczkach pod pierzynką

12 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Szuba jest klasycznym śledziowym rarytasem, który skradł już serca wielu smakoszy. Tym razem proponujemy wam przygotowanie urozmaiconej wersja tej słynnej sałatki. Zamiast marchewki używamy w niej buraków i ziemniaków, czyli sezonowych warzyw zimowych. Jest równie pysznie. Skusicie się?

Podpowiadaliśmy wam już jak odróżnić matiasy od innych śledzi i jaki olej będzie najlepszy do przygotowania tej ryby w marynacie. Tym razem zdradzamy przepis na wyjątkowo pyszne i efektowne śledzie pod pierzynką. Dodatek buraczków i ziemniaków wspaniale podkreśla smak rybnego mięsa.

Delikatny rosół Ewy Wachowicz

Niezwykły, delikatny rosół Ewy Wachowicz

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborne śledzie pod pierzynką

Składniki:

  • 250 g wypłukanych filetów śledziowych

  • po 500 g buraków i ziemniaków

  • 4 ogórki kiszone

  • 5 dużych jaj

  • 150 g startego sera żółtego

  • 1 niewielka cebula

  • 2 łyżki musztardy francuskiej

  • 4 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • świeżo zmielony pieprz

  • pęczek szczypiorku

  • ok. 300 ml majonezu

Przygotowanie:

Śledzie kroimy w kawałki, skrapiamy je sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i siekamy. Łączymy ja z rybą, musztardą i olejem. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i przekładamy do dużej szklanej miski.

Smarujemy majonezem, wykorzystując mniej więcej 1/3 ilości. Buraki i ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości, czyli odpowiednio przez 90 i 60 minut (ziemniaki gotujemy krócej).

Warzywa odcedzamy i studzimy i obieramy ze skórki. Ziemniaki kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i układamy na warstwie majonezu, a następnie przykrywamy je pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami kiszonymi.

Na to wykładamy drugą częścią jajecznego sosu. Buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach, układamy w misce z sałatką i smarujemy ostatnią porcją majonezu. Jajka gotujemy na twardo.

Wystudzone jaja obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Na wierzch wysypujemy starty ser i posiekany szczypiorek. Sałatkę oddstawiamy na minimum godzinę. Podajemy ze świeżym chlebem. Smacznego.

Wskazówka: Buraki i ziemniaki możecie upiec w piekarniku lub kupić już ugotowane, przyspieszając tym samym przygotowanie sałatki.

Buraczki starte na tarce

Buraczki pysznie urozmaicą klasyczną sałatkę śledziową

Źródło zdjęcia: canva/congerdesign

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >