Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2022-01-08T160623.265

canva/jackF

Zaskakujące śledzie po turecku w otoczeniu papryki i pomidorów

16 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Marynowane śledzie są wspaniałą przystawką, która doskonale sprawdzi się na karnawałowym przyjęciu. Przygotujcie je po turecku — czyli w papryce i pomidorach — a smak zachwyci każdego, kto ich spróbuje.

Zdradzaliśmy wam już przepis na śledzie po sułtańsku czy proste śledziki z cebulką i rodzynkami. Tym razem proponujemy, by do pysznej ryby dodać prostego sosu paprykowo-pomidorowego. Doprawione warzywa będą dobrze komponowały się z delikatnością śledzia. Nie możecie tego przegapić.

pierogi

Bajecznie pyszne pierogi z serem z lekko słodką nutą

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyśmienite śledzie po turecku

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych w oleju

  • 1 szklanka oleju rzepakowego + 2 łyżki do smażenia

  • 1 biała cebula

  • 3 łyżki przecieru paprykowego

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka octu winnego

  • po pół łyżeczki: kurkumy w proszku, suszonego tymianku i pieprzu

  • sól w ilości do smaku

  • pół pęczka koperku

Przygotowanie:

Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju. Kroimy je na kawałki o szerokości centymetra. Przekładamy je do miski. Cebulę obieramy i siekamy. Koperek również tak rozdrabniamy.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Podsmażamy na nim cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy koncentraty. Masę doprawiamy sypkimi przyprawami i octem winnym. Smażymy przez około 5 minut, często mieszając.

Na koniec wlewamy olej i podgrzewamy jeszcze przez 2 minuty, dokładnie łącząc składniki. Odstawiamy do ostygnięcia. Wsypujemy koperek. Sos dodajemy do ryby i mieszamy. Śledzie przekładamy do słoiczków lub układamy w salaterce. Wstawiamy do lodówki. Podajemy ze świeżym chlebem.

Wskazówka: koncentrat paprykowy możecie zrobić w domu. Wystarczy, że poddusicie do miękkości pokrojoną w kostkę paprykę i przetrzecie miąższ przez sito o drobnych oczkach, by pozbyć się skórki.

Śledzie w marynacie pomidorowej

Śledzie w marynacie pomidorowo-paprykowej smakują wybornie

Źródło zdjęcia: canva/PingPongCat

Przygotowywanie mięsa
Krojenie mięsa
Mycie mięsa
Podsmażanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >