Zaskakujące śledzie po turecku w otoczeniu papryki i pomidorów
Marynowane śledzie są wspaniałą przystawką, która doskonale sprawdzi się na karnawałowym przyjęciu. Przygotujcie je po turecku — czyli w papryce i pomidorach — a smak zachwyci każdego, kto ich spróbuje.
Zdradzaliśmy wam już przepis na śledzie po sułtańsku czy proste śledziki z cebulką i rodzynkami. Tym razem proponujemy, by do pysznej ryby dodać prostego sosu paprykowo-pomidorowego. Doprawione warzywa będą dobrze komponowały się z delikatnością śledzia. Nie możecie tego przegapić.
Przepis na wyśmienite śledzie po turecku
Składniki:
6 filetów śledziowych w oleju
1 szklanka oleju rzepakowego + 2 łyżki do smażenia
1 biała cebula
3 łyżki przecieru paprykowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka octu winnego
po pół łyżeczki: kurkumy w proszku, suszonego tymianku i pieprzu
sól w ilości do smaku
pół pęczka koperku
Przygotowanie:
Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju. Kroimy je na kawałki o szerokości centymetra. Przekładamy je do miski. Cebulę obieramy i siekamy. Koperek również tak rozdrabniamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Podsmażamy na nim cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy koncentraty. Masę doprawiamy sypkimi przyprawami i octem winnym. Smażymy przez około 5 minut, często mieszając.
Na koniec wlewamy olej i podgrzewamy jeszcze przez 2 minuty, dokładnie łącząc składniki. Odstawiamy do ostygnięcia. Wsypujemy koperek. Sos dodajemy do ryby i mieszamy. Śledzie przekładamy do słoiczków lub układamy w salaterce. Wstawiamy do lodówki. Podajemy ze świeżym chlebem.
Wskazówka: koncentrat paprykowy możecie zrobić w domu. Wystarczy, że poddusicie do miękkości pokrojoną w kostkę paprykę i przetrzecie miąższ przez sito o drobnych oczkach, by pozbyć się skórki.
Źródło zdjęcia: canva/PingPongCat
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mniammniam