Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić domowe bułki maślane?
canva/mu_mu_

Jak zrobić domowe bułki maślane?

24 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez świeżego pieczywa, a zwłaszcza bez bułek. Doskonale smakują z serem, twarogiem czy dżemem. Jeśli jesteście fanami bułeczek, powiemy wam jak zrobić domowe bułki maślane. Dzięki temu będziecie mogli cieszyć się ich smakiem i świeżością bez wychodzenia z domu.

Własnoręcznie przygotowane bułeczki mają same zalety. Robi się je z prostych składników, które zwykle macie w domowych zapasach. Nie zawierają żadnych zbędnych dodatków, są też superświeże, miękkie i pyszne. Najwięcej czasu zajmuje ich rośnięcie, co na szczęście was nie pochłania.

Jak zrobić domowe bułki maślane?

Składniki:

  • 3 dag świeżych drożdży

  • 1 szklanka mleka

  • 4 łyżki cukru

  • 50 dag mąki

  • 3 żółtka

  • szczypta soli

  • 5 dag masła

Przygotowanie bułek

W rondelku podgrzej ok. 50 ml mleka. Dodaj do niego pokruszone drożdże, łyżę cukru i mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.

Masło rozpuść, przestudź. Mąkę wsyp do miski, dodaj do niej wyrośnięty rozczyn, pozostały cukier, letnie mleko oraz żółtka i sól. Całość mieszaj, do połączenia się składników.

Dodaj letnie masło, mieszaj ciasto, aż tłuszcz zostanie wchłonięty. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiaj, aż będzie gładkie i lśniące. Przykryj je ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób, przykryj i odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto wyrób, podziel na kilka małych części. Z każdej uformuj wałek i pokrój go na plastry. Z kawałków ciasta uformuj bułeczki.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej bułeczki, zachowując między nimi większe odstępy. Przykryj ściereczką, odstaw by podrosły.

Bułki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 30 minut, aż będą równomiernie rumiane.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na domowe bułeczki. Sprawdź, jak zrobić proste bułki z ziemniakami , a także, jak przygotować puszyste bułki wrocławskie .

śniadanie
śniadanie

Źródło zdjęcia: canva/Aneta_Gu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy