Smakosze.pl
bułeczki

canva/Dar1930

Najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie

6 Lutego 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Marzą ci się świeże bułeczki na śniadanie? Nie musisz biec do piekarni, możesz je przygotować własnoręcznie. Przedstawiamy najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie. Nie ma przy nich dużo pracy, a z masłem smakują wyśmienicie.

W każdej piekarni jest duży wybór pieczywa. Jednak nie każdy ma ją w pobliżu i nie każdemu chce się do niej biec, zwłaszcza rano. Pyszne bułeczki można przygotować w domu. I nie trzeba ich robić rano, można wieczorem. Przed śniadaniem wystarczy je krótko podpiec w gorącym piekarniku, wtedy będą smakować jak dopiero co wyjęte z pieca.

Puszyste placki ziemniaczane

Obłędnie puszyste placki ziemniaczane na drożdżach

CZYTAJ DALEJ

Nasze wrocławskie bułeczki niektórzy nazywają też poznańskimi. Charakteryzują się dużą puszystością i przedziałkiem pośrodku. Łatwo można je przedzielić na pół, bez używania noża. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży

  • 500 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki cukru

  • niepełna szklanka mleka

  • 1 jajko

  • 40 g masła

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie bułeczek

Drożdże rozetrzyj z cukrem, odstaw na 10 minut. Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, ciepłe mleko, jajko, miękkie masło i sól.

Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakowymi mieszadłami, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto ponownie zagnieć. Uformuj z niego wałek, pokrój je na 12 części. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę i obtocz ją w mące.

Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż je w kilku centymetrowych odległościach, bo wyrosną. Przykryj ściereczką, odstaw, by podrosły.

Każdą wyrośniętą bułeczkę dociśnij pośrodku tępą stroną noża. Dociśnij je niemal do spodu bułeczki. Piecz ok. 15 minut w 200 st. C.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak odświeżyć pieczywo, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu też przepis na prosty, domowy chleb.

bułka z masłem

bułka z masłem

Źródło zdjęcia: canva/robynmac

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Slajd 1 z 10

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: swojskiejedzonko

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >