Najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie
Marzą ci się świeże bułeczki na śniadanie? Nie musisz biec do piekarni, możesz je przygotować własnoręcznie. Przedstawiamy najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie. Nie ma przy nich dużo pracy, a z masłem smakują wyśmienicie.
W każdej piekarni jest duży wybór pieczywa. Jednak nie każdy ma ją w pobliżu i nie każdemu chce się do niej biec, zwłaszcza rano. Pyszne bułeczki można przygotować w domu. I nie trzeba ich robić rano, można wieczorem. Przed śniadaniem wystarczy je krótko podpiec w gorącym piekarniku, wtedy będą smakować jak dopiero co wyjęte z pieca.
Nasze wrocławskie bułeczki niektórzy nazywają też poznańskimi. Charakteryzują się dużą puszystością i przedziałkiem pośrodku. Łatwo można je przedzielić na pół, bez używania noża. Koniecznie przetestujcie ten przepis.
Najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie
Składniki:
20 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
niepełna szklanka mleka
1 jajko
40 g masła
1 łyżeczka soli
Przygotowanie bułeczek
Drożdże rozetrzyj z cukrem, odstaw na 10 minut. Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, ciepłe mleko, jajko, miękkie masło i sól.
Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakowymi mieszadłami, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagnieć. Uformuj z niego wałek, pokrój je na 12 części. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę i obtocz ją w mące.
Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż je w kilku centymetrowych odległościach, bo wyrosną. Przykryj ściereczką, odstaw, by podrosły. Każdą wyrośniętą bułeczkę dociśnij pośrodku tępą stroną noża. Dociśnij je niemal do spodu bułeczki. Piecz ok. 15 minut w 200 st. C.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak odświeżyć pieczywo, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu też przepis na prosty, domowy chleb.
Źródło zdjęcia: canva/robynmac
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: swojskiejedzonko