Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić domowe masło w maselnicy?
Canva (Roman Kybus, Getty Images)

Jak zrobić domowe masło w maselnicy?

13 maja 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że masło często gości na naszych stołach. Najczęściej smarujemy nim pieczywo. Któż nie lubi od czasu do czasu spałaszować pajdy chleba z tym dodatkiem. Już teraz przekonaj się jak przygotować domowe masło.

Masło jak za dawnych lat

Współcześnie masło przeważnie kupujemy w sklepach. Jednak kilkadziesiąt lat temu robiło je się samodzielnie. Z pewnością warto wiedzieć, w jaki sposób samodzielnie zrobić masło. Zwłaszcza że ceny sklepowych produktów pną się do góry .

Domowe masło przygotowywało się dawniej w specjalnym urządzeniu. Przyrząd, który został umieszczony na powyższym zdjęciu, określa się mianem maselnicy . Niektórzy smakosze nadal mają w domach ten wiekowy element wyposażenia.

Aktualnie maselnica jest niezwykle cenna. Za niektóre urządzenia można dostać nawet 300 złotych. Jednak maselnica ma jeszcze jeden ogromny atut, który może zniechęcić do jej sprzedaży. Mowa oczywiście o smakowitym domowym maśle .

Masło z maselnicy jest bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami. Efekt powala na łopatki. Każdy, kto spróbuje takiego masła, już nigdy nie będzie chciał kupować go w sklepie.

(Canva / belchonock)

Prosty przepis na domowe masło

Na początku musimy zaopatrzyć się w śmietanę. 2/3 powinna stanowić ta o 30% zawartości tłuszczu. Z kolei pozostałą część śmietana 18% . Każda z nich musi mieć temperaturę pokojową. Przelewamy je do maselnicy i przystępujemy do dzieła.

Kiedy śmietana znalazła już się w maselnicy, wówczas zaczynamy ubijanie. Początkowo ruchy powinny być szybkie i długie. Przeważnie wystarcza 30 minut ubijania w ten sposób. Kiedy z przyrządu zaczną wypływać grudki masła, ubijanie powinno bazować na krótkich i szybkich ruchach .

Gotowe masło przekładamy do miski z zimną wodą. W ten sposób pozbędziemy się pozostałości po śmietanie, która się rozpuści. Masło warto kilkukrotnie przepłukać w zimnej wodzie. Gotowy produkt przekładamy do szklanego naczynia z pokrywką. Najlepiej sprawdzi się maselniczka.

Domowe masło należy trzymać w lodówce. Jeśli mamy go zbyt dużo, wówczas część produktu można zamrozić na później. Nasze masło możemy wzbogacić w trakcie ubijania o sól. Wówczas będzie miało bardziej wyrazisty smak. Warto wiedzieć, jak je przechowywać by było cały czas miękkie .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube / Gotuj ze mną.pl; Garneczki; antik.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy