Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na kapustę modrą
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 13.05.2021 02:00

Przepis na kapustę modrą

Kapusta modra w przepysznej odsłonie
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Ślązaczka Halinka

Kapusta modra z pewnością może zostać zaliczona do specjałów, którym bardzo ciężko się oprzeć. W każdym domostwie przyrządza się ją odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis, z którym każdy sobie poradzi.

Kapusta modra wyjdzie idealnie

Nie da się ukryć, że kapusta modra uchodzi za jeden z najlepszych swojskich smakołyków. Większość wielbicieli kulinariów kojarzy ją głównie z kuchnią śląską. Jednak przepyszna kapusta modra cieszy się popularnością w całej Polsce.

Niedawno przedstawialiśmy przepis na surówkę z czerwonej kapusty. Dziś również wykorzystamy to charakterystyczne warzywo. Zaserwujemy je na ciepło. Kapusta modra z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

Kapusta modra idealnie sprawdza się w roli dodatku do wielu dań obiadowych. Nawet pyszne kotlety mielone mogą wiele zyskać za sprawą takiego urozmaicenia. Jakiś czas temu podzieliliśmy się przepisem Jakuba Kuronia na ten mięsny frykas.

Domowa kapusta modra jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nikt nie powinien mieć większych problemów z tym przepisem. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • główka czerwonej kapusty

  • cebula

  • 30 ml soku z cytryny

  • 30 ml oleju

  • 10 g cukru

  • 30 g rodzynek

  • odrobina zmielonych goździków

  • sól

  • pieprz

(YouTube / Ślązaczka Halinka)

Kapusta modra w klasycznej odsłonie

Na początku kapustę obieramy z wierzchnich liści i drobno ją szatkujemy. Kiedy kapusta jest już dobrze rozdrobniona, przekładamy ją do miski, a następnie solimy. Po zamieszaniu odstawiamy kapustę na 10 minut.

Do sporego garnka nalewamy wodę i ją zagotowujemy. We wrzątku umieszczamy posoloną czerwoną kapustę. Wzbogacamy ją o sok z cytryny oraz cukier. Nie zaszkodzi dodać jeszcze trochę soli. Całość gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Pamiętajmy o nałożeniu pokrywki na garnek.

W trakcie gotowania drobno siekamy cebulę i podsmażamy ją na rozgrzanym tłuszczu. Powinna się zeszklić. Kiedy kapista będzie już gotowa, wówczas odcedzamy ją i mieszamy z cebulą oraz rodzynkami. Doprawiamy ją solą i pieprzem wedle uznania.

Kapusta modra w takim wydaniu z pewnością spotka się z aprobatą najbliższych. Podobny przepis na ten specjał można znaleźć na YouTube na kanale Ślązaczka Halinka. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Mniam Mniam

Zapraszamy na nasz Instagram