Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić domowy budyń bez dodatku mąki?
canva/Lynne Mitchell

Jak zrobić domowy budyń bez dodatku mąki?

10 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Masz ochotę na budyń? Ale nie taki z torebki, a prawdziwy, domowy? Zobacz, jak zrobić domowy budyń bez dodatku mąki. Będzie smaczny, pożywny i doskonały również dla bezglutenowców. Ten domowy specjał przygotujesz w mniej niż 15 minut. Jest w sam raz na deser.

Budyń z torebki jest prosty do przygotowania. Wystarczy rozmieszać gotowy proszek z mlekiem, wlać do wrzącego mleka i całość zagotować. Jest smaczny, jednak przygotowany z mało naturalnych składników.

Jeśli więc chcesz poczęstować rodzinę czymś prostym, ale też zdrowym, przygotuj budyń domowym sposobem. Nie jest to wcale trudne ani pracochłonne. A do budyniu nie musisz dodawać mąki pszennej.

Jak zrobić domowy budyń bez dodatku mąki?

Składniki:

  • 1/2 l mleka

  • 1 łyżeczka masła

  • 3 żółtka

  • 3 łyżki cukru waniliowego

  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie budyniu

Połowę mleka wlej do rondelka. Dodaj masło, zagotuj. Zestaw z ognia. Pozostałe mleko dokładnie wymieszaj z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną.

Mieszając, gładki płyn wlej powoli na gotujące się mleko. Całość podgrzewaj na niedużym ogniu, cały czas mieszając, by budyń się nie przypalił.

Gdy budyń zgęstnieje, nałóż go deserowych miseczek i przestudź. Podawaj polany np. syropem malinowym lub z owocami z konfitury.

Wskazówka: Jeśli w mieszanym płynie powstaną grudki, możesz go rozmieszać na gładko przy użyciu blendera lub miksera. Po inne pomysły na domowe desery zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na deser w pucharku , a także na kawę z lodami .

budyń
budyń

Źródło zdjęcia: canva/etorres69

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy