Jak zrobić domowy miód z mniszka lekarskiego? Przepis krok po kroku
Miód znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zebrane w spokojnej okolicy kwiaty mniszka lekarskiego doskonale nadają się do przygotowania tego produktu w domowym zaciszu. Zmieszajcie go z wodą cukrem i sokiem z cytryny, a uzyskacie bogaty w szereg witamin i mikroelementów produkt. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a korzyści ze spożywania ogromne.
Miód z mniszka lekarskiego — podobnie jak inne, naturalne produkty pracy pszczół — pomoże wesprzeć organizm w przeziębieniu i wzmocnić go w okresie zwiększonych zachorowań. Regularnie stosowany pomoże w unormowaniu problemów trawiennych i wesprze procesy oczyszczania organizmu z toksyn.
Przyrządzony w domu specjał nie tylko pozytywnie wpłynie na stan waszego zdrowia, ale też z powodzeniem zastąpi komercyjnie dostępne miody czy syrop klonowy dodawane potraw. Wybierzcie się na poszukiwanie pięknych żółtych kwiatów i wypróbujcie go koniecznie. Będziecie więcej niż zadowoleni z efektów.
Przepis na doskonały miód z mniszka lekarskiego
Składniki:
-
kwiaty mniszka lekarskiego
-
woda
-
sok wyciśnięty z cytryny
-
cukier w ilości do smaku
Przygotowanie:
Zebrane kwiaty mlecza rozkładamy na papierze i pozostawiamy na minimum godzinę. Ma to na celu umożliwienie owadom opuszczenia roślin. Po tym czasie dokładnie oglądamy mniszki i usuwamy z nich zanieczyszczenia stałe.
Przenosimy je do garnka, zalewamy woda i doprowadzamy do wrzenia. Wywar odstawiamy na dobę. Kolejnego dnia przecedzamy płyn przez gazę. Kwiaty odciskamy i wsypujemy cukier. Gotujemy na niewielkim ogniu, a gdy cukier się rozpuści, wlewamy sok z cytryny. Ten etap przygotowania miodu powinien trwać od 90 do 120 minut.
Jeśli zanurzona w masie drewniana łyżka będzie dokładnie oblepiona syropem, możemy go przenosić do wyparzonych słoików. Po zakręceniu ustawiamy je do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Miód z mniszka jest gotowy do stosowania.
Wskazówka: nie wylewajcie wody z gotowania kwiatów mniszka. Wywar zawiera cenne składniki i warto go wypić.
Na naszej stronie znajdziecie kilka informacji na temat wykorzystania miodu w naparach. Ten artykuł poświęcony jest kwestii dodawania miodu do ciepłych napojów . W tym natomiast znajdziecie przepis na rozgrzewającą herbatę z jego dodatkiem.
Źródło zdjęcia; canva/mstudeny
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić domową metkę? Kultowy specjał w najlepszym wydaniu
-
22 kwietnia - Światowy Dzień Pieczarek. Wyjawiamy szybki przepis na krokiety z pieczarkami
Źródło: mojegotowanie, medonet