Jak zrobić domowy sos pieczeniowy? Już nigdy nie sięgniesz po gotowca z torebki
Sos pieczeniowy jest nieodłącznym dodatkiem wielu dań obiadowych. Wzbogaca smak nie tylko mięsa, ale także klusek, kopytek i makaronów. Wiele osób bez takiego dodatku nie wyobraża sobie smacznego posiłku. Podpowiadamy, jak przyrządzić ten rarytas z esencji pozostałej po pieczeniu mięsa.
Domowy sos pieczeniowy jest gesty i esencjonalny. Doskonale uzupełnia smak rozmaitych dań. Zachowaj sok pozostały po ostatniej pieczeni i zamień go w fenomenalny sos. Najlepszy wychodzi z mięsa, które podczas pieczenia zostało porządnie zarumienione.
Przepis na domowy sos pieczeniowy
Składniki:
-
1 szklanka sosu po pieczeniu mięsa
-
2-3 łyżki mąki pszennej
-
1 liść laurowy
-
2-3 ziarna ziela angielskiego
-
4-5 ziaren czarnego pieprzu
-
przyprawa magi
-
sól i pieprz do smaku
Esencjonalny sos pieczeniowy krok po kroku
Mięsną esencję do sosu pieczeniowego przelej do garnka . Dolej do niej ok. 500 ml wody, w zależności od intensywności soku z mięsa . Garnek wstaw na niewielką moc palnika .
Do sosu pieczeniowego dodaj przyprawy . Dopraw do smaku solą i pieprzem, a także płynną przyprawą magi. Całość gotuj przez ok. 10 minut .
Mąkę pszenną rozmieszaj w 100 ml wody . Otrzymaną zawiesinę w lej do bulgoczącego sosu pieczeniowego . Energicznie mieszaj całość, aby nie dopuścić do powstania grudek .
Sos pieczeniowy z dodatkiem mąki ponownie doprowadź do wrzenia . Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dodaj kolejną porcję mąki wymieszanej z wodą . Po zagotowaniu i uzyskaniu odpowiedniej gęstości, zdejmij garnek z ognia . Sos pieczeniowy dopraw na koniec do smaku i podawaj do wybranego dania . Sos pieczeniowy pysznie smakuje z domowymi kopytkami . Pieczony schab da doskonałą podstawę do przyrządzenia sosu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak wykorzystać resztki wędlin po świętach? Przenigdy ich nie wyrzucaj, możesz wykorzystać
-
Jak szybko pokroić cebulę i nie uronić ani jednej łzy? Mamy najszybszy sposób
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama