Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić domowy sos pieczeniowy? Już nigdy nie sięgniesz po gotowca z torebki
Canva / bhofack2

Jak zrobić domowy sos pieczeniowy? Już nigdy nie sięgniesz po gotowca z torebki

26 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Sos pieczeniowy jest nieodłącznym dodatkiem wielu dań obiadowych. Wzbogaca smak nie tylko mięsa, ale także klusek, kopytek i makaronów. Wiele osób bez takiego dodatku nie wyobraża sobie smacznego posiłku. Podpowiadamy, jak przyrządzić ten rarytas z esencji pozostałej po pieczeniu mięsa.

Domowy sos pieczeniowy jest gesty i esencjonalny. Doskonale uzupełnia smak rozmaitych dań. Zachowaj sok pozostały po ostatniej pieczeni i zamień go w fenomenalny sos. Najlepszy wychodzi z mięsa, które podczas pieczenia zostało porządnie zarumienione.

Przepis na domowy sos pieczeniowy

Składniki:

  • 1 szklanka sosu po pieczeniu mięsa

  • 2-3 łyżki mąki pszennej

  • 1 liść laurowy

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • 4-5 ziaren czarnego pieprzu

  • przyprawa magi

  • sól i pieprz do smaku

Esencjonalny sos pieczeniowy krok po kroku

Mięsną esencję do sosu pieczeniowego przelej do garnka . Dolej do niej ok. 500 ml wody, w zależności od intensywności soku z mięsa . Garnek wstaw na niewielką moc palnika .

Do sosu pieczeniowego dodaj przyprawy . Dopraw do smaku solą i pieprzem, a także płynną przyprawą magi. Całość gotuj przez ok. 10 minut .

Mąkę pszenną rozmieszaj w 100 ml wody . Otrzymaną zawiesinę w lej do bulgoczącego sosu pieczeniowego . Energicznie mieszaj całość, aby nie dopuścić do powstania grudek .

Sos pieczeniowy z dodatkiem mąki ponownie doprowadź do wrzenia . Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dodaj kolejną porcję mąki wymieszanej z wodą . Po zagotowaniu i uzyskaniu odpowiedniej gęstości, zdejmij garnek z ognia . Sos pieczeniowy dopraw na koniec do smaku i podawaj do wybranego dania . Sos pieczeniowy pysznie smakuje z domowymi kopytkami . Pieczony schab da doskonałą podstawę do przyrządzenia sosu .

Canva / arfo
Canva / arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy