Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealnie soczysty i kruchy pieczony schab. Pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.08.2022 21:49

Idealnie soczysty i kruchy pieczony schab. Pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno

 Idealnie soczysty i kruchy pieczony schab. Pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno
canva/NightAndDayImages

Pieczony schab jest pomysłem zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i na święta i większe uroczystości. Sekretem rewelacyjnego smaku jest marynata z dodatkiem czosnku, cząbru, majeranku i kilku innych przypraw.

Pieczony schab w aromatycznej marynacie smakuje wyśmienicie. Sekretem są przyprawy i odpowiedni czas marynowania mięsa- schab musi marynować się przez całą dobę, aby był bardzo aromatyczny. Po tym czasie mięso doskonale przechodzi przyprawami i smakuje wyśmienicie.

Schab będzie bardzo soczysty, dzięki pieczeniu w rękawie. Rękaw należy delikatnie ponakłuwać, aby pieczony schab miał bardziej chrupiącą skórkę. Schab będzie gotowy po 80 minutach pieczenia w 200 stopniach C, koniecznie bez termoobiegu, który może nadmiernie wysuszyć mięso.

Schab pieczony będzie smakował rewelacyjnie podany np. z ziemniakami pieczonymi lub ziemniakami gotowanymi. Przysłowiową wisienkę na torcie będzie surówka z warzyw sezonowych, osobiście polecam surówkę z młodej kapusty, buraki lub kapustę zasmażaną.

Pieczony schab w rękawie, idealny na rodzinny obiad

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości

  • 5 dużych ząbków czosnku

  • 1,5 łyżki soli

  • 3 łyżki suszonego majeranku

  • pół łyżeczki cząbru

  • pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej

  • pół łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

  • 2 łyżki smalcu, masła klarowanego lub oleju roślinnego do obsmażenia

Jak zrobić schab pieczony w rękawie? Sekretem smaku jest aromatyczna marynata z dodatkiem majeranku i cząbru

Kawałek schabu bez kości umyj i dokładnie osusz, ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Do miseczki włóż czosnek, sól, pieprz, cząber, paprykę mieloną, majeranek, wymieszaj.

Schab natrzyj mieszanką przypraw, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na dobę. Z mięsa zdejmij nadmiar marynaty, następnie obsmaż z każdej strony na patelni.

Schab włóż do rękawa do pieczenia, zwiąż końce, zrób kilka nakłuć widelcem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 80 minut.

Do schabu pieczonego podaj ziemniaki pieczone i lekką surówkę, np. surówkę z młodej kapusty, cała rodzina będzie zachwycona.

Pieczony schab
canva/VeselovaElena

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje, haps