Idealnie soczysty i kruchy pieczony schab. Pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno
Pieczony schab jest pomysłem zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i na święta i większe uroczystości. Sekretem rewelacyjnego smaku jest marynata z dodatkiem czosnku, cząbru, majeranku i kilku innych przypraw.
Pieczony schab w aromatycznej marynacie smakuje wyśmienicie. Sekretem są przyprawy i odpowiedni czas marynowania mięsa- schab musi marynować się przez całą dobę, aby był bardzo aromatyczny. Po tym czasie mięso doskonale przechodzi przyprawami i smakuje wyśmienicie.
Schab będzie bardzo soczysty, dzięki pieczeniu w rękawie. Rękaw należy delikatnie ponakłuwać, aby pieczony schab miał bardziej chrupiącą skórkę. Schab będzie gotowy po 80 minutach pieczenia w 200 stopniach C, koniecznie bez termoobiegu, który może nadmiernie wysuszyć mięso.
Schab pieczony będzie smakował rewelacyjnie podany np. z ziemniakami pieczonymi lub ziemniakami gotowanymi. Przysłowiową wisienkę na torcie będzie surówka z warzyw sezonowych, osobiście polecam surówkę z młodej kapusty, buraki lub kapustę zasmażaną.
Pieczony schab w rękawie, idealny na rodzinny obiad
Składniki:
1,5 kg schabu bez kości
5 dużych ząbków czosnku
1,5 łyżki soli
3 łyżki suszonego majeranku
pół łyżeczki cząbru
pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
pół łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
2 łyżki smalcu, masła klarowanego lub oleju roślinnego do obsmażenia
Jak zrobić schab pieczony w rękawie? Sekretem smaku jest aromatyczna marynata z dodatkiem majeranku i cząbru
Kawałek schabu bez kości umyj i dokładnie osusz, ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Do miseczki włóż czosnek, sól, pieprz, cząber, paprykę mieloną, majeranek, wymieszaj.
Schab natrzyj mieszanką przypraw, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na dobę. Z mięsa zdejmij nadmiar marynaty, następnie obsmaż z każdej strony na patelni.
Schab włóż do rękawa do pieczenia, zwiąż końce, zrób kilka nakłuć widelcem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 80 minut.
Do schabu pieczonego podaj ziemniaki pieczone i lekką surówkę, np. surówkę z młodej kapusty, cała rodzina będzie zachwycona.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Okrasa zdradził kiedy jest idealny moment na posolenie ryby. Wielu popełnia poważny błąd
Carbonara w bezmięsnej wersji z chrupiącą ciecierzycą. Wege przysmak zachwyci nawet mięsożerców
Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki bez gotowania? Potrzebujesz jedynie piekarnika, nie da się łatwiej
Źródło: aniagotuje, haps