Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak wykorzystać resztki wędlin po świętach? Przenigdy ich nie wyrzucaj, możesz wykorzystać
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 26.12.2022 15:29

Jak wykorzystać resztki wędlin po świętach? Przenigdy ich nie wyrzucaj, możesz wykorzystać

jak wykorzystać resztki wędlin
Canva / stockphotostudio

Święta, święta i po świętach. W wielu domach zapewne zostały zapasy jedzenia, w tym wędliny. Jak wykorzystać resztki wędlin, aby się nie zmarnowały? Możesz przyrządzić z nich pyszne leczo lub zapiekankę.

Nie martw się, jeśli w swojej lodówce nadal masz pokaźne zapasy. Podpowiemy, jak wykorzystać resztki wędlin. Smaczny obiad to idealny na to pomysł. Mamy nadzieję, że poniższy tekst będzie dla Ciebie inspiracją.

Jak wykorzystać resztki wędlin do przyrządzenia aromatycznego leczo?

Leczo jest klasyczną węgierską potrawą, która zdobyła serca wielu Polaków. Tradycyjnie przygotowuje się je z boczku, kiełbasy oraz warzyw. Jest idealnym pomysłem na to, jak wykorzystać resztki wędlin. Jeśli w lodówce masz zalegające warzywa, również z powodzeniem możesz ich użyć do tego dania.

Wędliny pozostałe po świętach pokrój w mniejsze kawałki. Obsmaż je na rumiano w dużym garnku, najlepiej na smalcu wieprzowym. Następnie dodaj do nich pokrojoną cebulę, paprykę i cukinię. Trzymaj potrawę na ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną.

Leczo nie może obejść się bez aromatycznej suszonej papryki. Słodka, ostra i wędzona- każda pasować będzie do niego znakomicie. Potrawa słynie z gęstego pomidorowego sosu. W tym celu użyj warzyw świeżych, lub z puszki.

Wszystkie składniki na leczo duś, aż zmiękną i dobrze się połączą. Dopraw tak, aby potrawa była esencjonalna i aromatyczna. Ten sposób, jak wykorzystać resztki wędlin jest wyjątkowo trafiony. Garnek leczo to pożywny obiad na cały weekend.

Pyszna zapiekanka, czyli jak wykorzystać resztki wędlin w pomysłowy sposób

Wędliny, a także mięso z pieczeni możesz łatwo zamienić w sycącą zapiekankę. Jak wykorzystać resztki wędlin do tego przepisu? Wystarczy pokroić je w kostkę i wymieszać z podsmażoną cebulą i czosnkiem.

Do dania dodaj startą na grubych oczkach marchewkę. Całość wymieszaj i dopraw do smaku wedle uznania. Uzyskaną masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Na koniec zalej wszystko jajkiem wymieszanym z gęstą śmietaną.

Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po ok. 25-30 minutach apetyczne danie jest gotowe. Teraz już wiesz, jak wykorzystać resztki wędlin po świątecznej uczcie. Stworzone z nich nowe smaki mogą być doprawdy zaskakujące. Wędliny po świętach doskonale odnajdą się jako składnik domowej pizzy. Dodaj kawałki wędlin do tego przepisu na wytrawne tartaletki.

Canva / Szakaly
Canva / Szakaly

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: